請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: Professor

是蛋嗎??? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-8-26 22:24
出左世並不代表養得大

係~~!  加油~~~!

Dollen 發表於 2013-8-26 22:32
努力

盡力啦, 未試過, 學野中~~~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

或者睇你幾時得閒,再去打冷聚吓舊,到時幫你收養佢哋!

Galaxy 發表於 2013-8-26 22:45
或者睇你幾時得閒,再去打冷聚吓舊,到時幫你收養佢哋!

星期一二都很歡迎!  

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

ok!

過幾日睇到卵受到精..再作打算都未遲
海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

黃嘴EN 發表於 2013-8-27 01:05
過幾日睇到卵受到精..再作打算都未遲

咁O架?!  仲以為有蛋就係O添~!

請教點睇受唔受精呢?  

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

Professor 發表於 2013-8-27 10:33
咁O架?!  仲以為有蛋就係O添~!

請教點睇受唔受精呢?

黏性卵受精係好容易..依兩日會見到壞卵或死卵變白..
好卵會變得深色..之後就會見到佢地變黑(見到眼睛)..隨著身體成長會見到銀色(見到魚身)
海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20

黃嘴EN 發表於 2013-8-27 14:26
黏性卵受精係好容易..依兩日會見到壞卵或死卵變白..
好卵會變得深色..之後就會見到佢地變黑(見到眼睛).. ...

明白了!  感謝!

對上一次佢地產卵, 一開頭我冇為意, 到左黑色時我見發現,
就是因為黑色, 唔似其他魚友的顏色, 我就以為唔知咩野冇理到, 之後又冇晒,
過左日星期左右就生多一批, 就是呢批了~

更新一下....

14 粒春, 孵出 4-5 隻, 昨晚見有條不是在游, 是在"打圈", 今早只見兩條, 其他不知是死了定是睇唔到  

http://youtu.be/wsan9sY92RU

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

難得的經驗
我是買魚狂…也是死魚皇

HTM 發表於 2013-9-3 12:14
難得的經驗

是啊, 希望下次種魚同我都做得更好啦~!  

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

Professor 發表於 2013-9-3 12:39
是啊, 希望下次種魚同我都做得更好啦~!

有過經驗,下次一定更好。魚魚努力,師兄加油
我是買魚狂…也是死魚皇

謝謝!  

第一次當攞經驗..下次會做得更好
(平時可於大圍站交收)

黃嘴EN 發表於 2013-9-3 23:17
第一次當攞經驗..下次會做得更好

係O既係O既~!  

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

種魚父母要餵多D營養食品補身,咁下次生嘅bb會強壯D,健康D.師兄加油

brian 發表於 2013-9-4 13:27
種魚父母要餵多D營養食品補身,咁下次生嘅bb會強壯D,健康D.師兄加油

謝謝!

我都冇咩特別俾好野佢地食, 都是豐年蝦, 日本乾糧咋~

有D 咩好野補身呢?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

1) 剪碎紫菜
(2) 富含高蛋白的Ocean Nutrition魚糧1、2
(3) Cyclop - eeze蝦紅素
(4) 富含維生素螺旋藻薄片魚糧
(5) 魚肉、扇貝肉、蝦肉、蛤肉等混合物
用維他命浸透,放入雪櫃.餵食時取出,餵食後放回雪櫃.