海水領域 SeaFishZone

樓主: calbee1128
打印 上一主題 下一主題

水濛   [複製鏈接]

先换吓水,26日先一次太小!!
減少D豆豆,加炭!
另外最好影張相睇吓

Fai 發表於 2013-8-9 11:44
先换吓水,26日先一次太小!!
減少D豆豆,加炭!
另外最好影張相睇吓

師兄,你係講換水嗎? 因為有師兄建議我頭一個月唔好換,所以我都忍到星期三第一次先換, 師兄是否健議我再換換

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

一個月換, 不過我建議豆豆唔好減,無關係

chihim 發表於 2013-8-9 14:12
一個月換, 不過我建議豆豆唔好減,無關係

本身我仲諗住按schedule聽日再加20ml豆

我星期三剛剛先換完少少水, 而家仲需要換嗎?

最佳新人 論壇元老

落豆係會有濛的現象, 但應DAY1就會出現.(化氮唔夠力仲會明顯D)
個缸成熟左D水自然會清. 其實唔洗理.

RT缸落活性碳是常識吧....
不過除KZ活性碳之外, 其他活性碳唔好亂煲啊...

nickdo 發表於 2013-8-9 14:53
落豆係會有濛的現象, 但應DAY1就會出現.(化氮唔夠力仲會明顯D)
個缸成熟左D水自然會清. 其實唔洗理.

KZ活性碳..乜東東

Because your skimmer not strong enough. so you really need to think about how many 豆豆 you put in.
They already recommand you needed a strong skimmer to support.  otherwise dont put too much ..

Nac c7 really not enough for 200L water

Nac c7 really not enough for 200L water

90ml 豆好少者,nac7 無問題的。

不過肯定越變態越好

剛剛買左師兄介紹嗰隻炭,落左100ML, 希望有好轉啦, 而家諗緊仲按唔按原定計劃加多20ML豆,
仲想問問師兄們,我仲駛唔駛加蜂皇漿呢

頭一兩個月 落無問題。。正常越落越少。

chihim 發表於 2013-8-9 22:19
頭一兩個月 落無問題。。正常越落越少。

師兄,你係講緊豆豆,照落定係峰皇漿

calbee1128 發表於 2013-8-9 22:54
師兄,你係講緊豆豆,照落定係峰皇漿

蜂王漿,豆豆 以你支化淡來講,用200 乍乍地羅

chihim 發表於 2013-8-10 00:09
蜂王漿,豆豆 以你支化淡來講,用200 乍乍地羅

師兄咁講,係唔係峰皇獎照落,豆豆加到200ml就停

calbee1128 發表於 2013-8-10 00:22
師兄咁講,係唔係峰皇獎照落,豆豆加到200ml就停

加到幾多就體你個缸啦,  基本體no3 po4 來加

想大餵突餵就加多d,比較少餵就加少d。

昨晚情況

http://youtu.be/AkmMgCcfSuE

琴日照原定計畫加左20ml 豆豆,total 豆豆110ml
炭100ml
換左18L rodi 水, 咸度1.023 (rc 鹽)換完水加左支峰皇漿,原先有塊平板生物石喺沙缸,都俾我掉埋
平時補淡都係用rodi補落尾倉

今日數據如下:

No2 = 0 ppm
No3 = 25 ppm
Mg = 1200 ppm
Ca = 500 ppm
Kh = 9.5 meq/L

究竟邊到出錯左

rc 鹽 1.023   kh9.5 鎂1200 鈣500 真系唔正常播。。

你自己落過鈣吖?   rc 開水 出來 鹽度1.023 無可能有500鈣播。。

no3 25 甘po4 呢?

體翻你個 video d水 真系好白濛濛, 峰皇漿唔好加住魯,豆都唔好加住先。

用rodi 換下水,no3 好快回落。