海水領域 SeaFishZone

查看: 6582|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

好心既師兄請救新手!唔該晒~ [複製鏈接]

樓主
小弟係學生哥一名,冇乜錢,最近學人玩鹹水缸,爬完文後有d唔明,請各位c兄指正,唔該晒~小弟個缸係一個10x10x10既背滴漏,大約15L水,頭倉放 棉,二倉放左 1L生物環,二倉放 泵,其實我只係想養幾條細小丑,先學吓養鹹水,爬文後,知道RT對於新手比較難搞,因為冇咩藥可以落,所以決定左FOT,然後,爬文後,又知道裸缸比沙缸易清理,加上我個缸細又冇底喉,水質變化較大,所以決定左裸缸,再,爬文後,又知道用生物石造景就有D藥唔用得(eg:銅)...問題黎喇...

1.小弟以上既理解有冇錯?
2.咁應該用咩造景?其實我只想比d小丑"喱"吓,但又驚落唔到藥
3.我今日開缸,打算聽日落2條公子小丑試水...有冇問題?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
你既理解無錯,但係你好似無提過,
化氮,燈,暖管,仲有,新缸開缸應該用D
魔魚黎完成N-Cycle,等到D水靚左,先買小醜魚,
致於造景,可以用死石,黃骨,假石等,呢D造景方便D落藥

板凳
ybkwok 發表於 2012-4-4 22:57
魔魚黎完成N-Cycle,等到D水靚 ...

ybkwok師兄,我個缸因為太細...所以冇用化氮...亦都冇暖管...燈就係套缸既白燈..."新缸開缸應該用D"???姐係咩???我淨係加左硝化細菌劑...仲有咩漏???如果我個細缸2條魔魚黎完成N-CycleOK?因為一單好孤獨-.-V唔該

地板
ybkwok 發表於 2012-4-4 22:57
魔魚黎完成N-Cycle,等到D水靚 ...

丫,仲有呀C兄,假石係咪果D裝飾品??膠造果D??黃骨得,係咪紅,藍骨都OK?其實E D野係咪可以落藥..??會吸銅??點解決??THX AGAIN

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

平平地買個氣木化氮,仲有,唔好以為夏天唔駛䁔管呀,
如果開左冷氣,温差隨時有七至十度架,兩條魔夠啦,
如果有位既話,買多一L或以上既生物環

ybkwok 發表於 2012-4-4 23:13
平平地買個氣木化氮,仲有,唔好以為夏天唔駛䁔管呀,
如果開左冷氣,温差隨時有七至十度架, ...

姐係咁細個缸都可以用2條開缸??^^..其實要用幾多?因為我得15L水,用左1 KG..我仲以為太多TIM=.=

最佳新人 活躍會員 論壇元老

其實你個缸太細,水量咁少先高難道,你個個案我個人認為,應該用底喉架加厚沙底用一個掛缸化氮,用假石造景用魔魚開缸,完成N-Cycle先再加小丑,但之後就唔好攪個沙底,但如有多餘錢都係用個大少少嘅缸啦!
唔養唔會死

Steven78 發表於 2012-4-4 23:18
其實你個缸太細,水量咁少先高難道,你個個案我個人認為,應該用底喉架加厚沙底用一個掛缸化氮,用假石造景 ...

C兄,假石係咪果D裝飾品??膠造果D??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

web33man 發表於 2012-4-4 23:15
姐係咁細個缸都可以用2條開缸??^^..其實要用幾多?因為我得15L水,用左1 KG..我仲以為太多TIM=.=

15L水真係好少水,分分鐘落藥要沖淡先落得,一滴也過量。我估你都係用1條魔好啦。一係用魚糧開缸。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

假石係用膠做果D,去魚鋪買,其他地方果D唔敢話
有冇問題,黃,紅,藍,珊瑚骨,全部都唔會吸銅,
致於生物環,就越多越好!

G-force 發表於 2012-4-4 23:23
15L水真係好少水,分分鐘落藥要沖淡先落得,一滴也過量。我估你都係用1條魔好啦。一係用魚糧開缸。

咁絕望><"...

最佳新人 活躍會員 論壇元老

web33man 發表於 2012-4-4 23:20
C兄,假石係咪果D裝飾品??膠造果D??

Yes
唔養唔會死

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

咁細都幾難搞,仲要養小丑
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

ybkwok師兄話:黃,紅,藍,珊瑚骨,全部都唔會吸銅..咁珊瑚骨好定假石好?THX!!!

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-4 23:32
咁細都幾難搞,仲要養小丑。

好大打擊><"

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

呢個經歷,個個魚友都試過架

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

唔好以為小丑係易養的魚呀!小丑係有D難度架

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

web33man 發表於 2012-4-4 23:37
好大打擊>

我都係講事實
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

收工好輕鬆'樂在小魚中

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

水量小,變化大,比較難控制.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-4 23:32
咁細都幾難搞,仲要養小丑。

可以0既,我都有個10*10 0既缸,都是小丑兩條。
樓主加個NAC QQ 好D.

我加個 AA 氣木化氮
2012-04-04 23.47.56.jpg