海水領域 SeaFishZone

樓主: 飛仔
打印 上一主題 下一主題

ATS系統香港好少人用 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我覺得如果你個缸不太大,就毋謂整ATS,唔通開燈照板唔洗用電唔會發熱?skimmer查實打走元素也不多
如有以下其中問題條件也不妨建立ATS:
1)最容易的炭源方法也不能控制NO3(莫再講到用沸石系統)
2)密換水有難度,如水量太大或買鹽困難
3)超大量生物負荷
4)資金有限購買高級化氮或UV燈

為咗節省換水時間,細缸不如用"濾沙系統",最最最傳統做法呢
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

香港人太貪心,又多心!
一個咁細嘅魚缸,根本唔應該養咁多魚

版主

馬記廁所友

newrt 發表於 2013-7-29 09:02
香港人太貪心,又多心!
一個咁細嘅魚缸,根本唔應該養咁多魚

香港買野太方便,又平
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

咁其實ats好處係降no3,po4 吸雜質, 又平....好處多多.
但其實ats 有冇壞處呢?

小弟都

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

如大量種植當關燈時會減少水中氧氣,會有草菁味,定時要剪草,養殖的空間都幾大,要比多一些原素 等等。
但對於環保方面係好事來、夠自然!

草菁味應該幾大.

我用左大半年,ATS放底缸,底缸有一小型風扇抽氣,可能因為咁我從未聞到藻腥味,但其實基本上有足夠水流係唔應該有氣味。

chihim 發表於 2013-7-25 17:01
做大d 肯定得

太大係會有反效果,你唔了解ATS

海賊王 發表於 2013-8-2 03:18

師兄咁其實要做幾大呢,我大約有200L 水

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

海賊王 發表於 2013-8-2 03:18

我唔識ga,比你知道左添

我冇沙缸用唔用到依件野?

版主

馬記廁所友

ming123 發表於 2013-9-18 22:35
我冇沙缸用唔用到依件野?

可以,不過係另一種叫upflow algal scrubber
http://youtu.be/0Nuj_XgcIYU

newrt 發表於 2013-7-24 14:47
缸約 300 L 水

請問師兄用幾多W燈照,同主缸既苔有無減少??

我用3個23W。
苔就梗有少少,紫苔有很多

論壇元老

我都試緊 no3 同po4  讀數 可以 在第2 ~ 3 格左右

IMG_20131223_203641.jpg IMG_20131214_075629.jpg

dicky826 發表於 2013-12-30 12:15
我都試緊 no3 同po4  讀數 可以 在第2 ~ 3 格左右

給你一個小建議。藻網與出水孔之間有空位,很容易水花四濺。
我會剪一塊厚身黑色垃圾膠袋,長度等於你嗰條出水喉,
闊度約6吋,然後掛在出水喉上。因水有張力,膠袋會覆蓋出水孔與藻網
之間空位,貼住藻網,可防止濺起水花。咁就不用以膠片阻隔枱燈,不會減弱光線。

論壇元老

newrt 發表於 2013-12-30 15:52
給你一個小建議。藻網與出水孔之間有空位,很容易水花四濺。
我會剪一塊厚身黑色垃圾膠袋,長度等於你&# ...

有計喎~!~

不過d 燈咁近海水  驚唔驚 1濺到 就跳制  

所以要用厚垃圾袋,一層唔夠用2層,
我用咗約年半,好安全

論壇元老

newrt 發表於 2013-12-30 16:21
所以要用厚垃圾袋,一層唔夠用2層,
我用咗約年半,好安全

另外請教下師兄

家下每星期 清理,澡屏生既澡都碎濕濕咁,師兄你個d 係1 抽抽 頭髮咁 定係點?

ps : 顏色也偏啡同有氣泡

有綠有啡,都係唔似絲藻,但無損功效。放心!