海水領域 SeaFishZone

查看: 33616|回復: 74
打印 上一主題 下一主題

ATS系統香港好少人用 [複製鏈接]

樓主

好似未見過有香港師兄用呢個系統,
抓文好似對玩LSP幾好咁,好多都講用ATS系統,半年換小小水都OK,對珊瑚無影响。
所以想買個來試下,現有化淡會照開。
請問有無師兄有用?

https://band.us/n/a1a870z4WdyfQ
自家繁殖小丑、白金 、畢仔、黑丑、黑雪、歡迎批發
平日交收晚上7:30後,荃灣、大窩口、葵興、葵芳、沙田、大圍

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
用過
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-21 21:35
用過

效果如何呀?
https://band.us/n/a1a870z4WdyfQ
平日交收晚上7:30後,荃灣、大窩口、葵興、葵芳、沙田、大圍

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
用濾沙系統,兩年唔換水都得(用家話...)
香港人要求玩器材,夠新夠勁夠貴先叫好
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

vsvs 發表於 2013-7-21 21:57
用濾沙系統,兩年唔換水都得(用家話...)
香港人要求玩器材,夠新夠勁夠貴先叫好

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

Ching I m interest , 呢舊野在那裡買?

320 發表於 2013-7-21 23:07
Ching I m interest , 呢舊野在那裡買?

大陸網

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

你果件野咁細有鬼效果睇咩!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

要真正經得起餵食,先叫有用

整塊ats 一日餵10幾粒糧,珊瑚唔餵, 化淡一樣要開。 甘其實有乜用?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

跟住俾人啫住「養得到未必養得好,尊重生命呀」
「我有朋友24”缸就咁養冇事」.…

試下冇妨喎,唔試一定唔成功,試咗可能會成功,每個缸情況都唔同
依家係你玩系統,唔係跟住系統玩
ATS係有用既,規模要配合生物環境、狀況
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

我用緊e款,一個24W慳電膽搞掂。用左大半年,無再用化氮,150L水滴溜缸十條細魚加LPS。不過有少少野要留意,要加強水流,原本跟來果條喉無乜用。另外當尐藻生多左,有機會尐水係兩邊谷出泥。

最佳新人 論壇元老

個缸越多野就越容易比d野玩

又豆又po44 rowa 又ats,其實有無需要

我單用豆都 0 0魯

ats我見人玩到真系化淡都唔需要用,甘米叫有用羅

可以一樣野做得到就用一樣野去做嘛

nickdo 發表於 2013-7-22 11:46
UAS2>UAS>ATS...

http://algaescrubber.net/forums/showthread.php?2794-SantaMonica-SURF2

我都覺uas2 最好

chihim 發表於 2013-7-22 13:09
我都覺uas2 最好

套野唔平.....而且香港冇得賣呢.....

I decide to made a ats myself and give up bean and rowa
Just try try haha

Cause I likev食物風暴when I feed

我diy整了一個瀑布式在沙缸,開缸近一年,除ATS無用其他嘢

newrt 發表於 2013-7-23 21:44
我diy整了一個瀑布式在沙缸,開缸近一年,除ATS無用其他嘢

Ching 有冇相分享下 thx

How much??
And wheer can i buiy it?