海水領域 SeaFishZone

查看: 33698|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

ATS系統香港好少人用 [複製鏈接]

樓主
我diy整了一個瀑布式在沙缸,開缸近一年,除ATS無用其他嘢

沙發
alantml 發表於 2013-7-23 22:54
Ching 有冇相分享下 thx

普通長方型缸作沙缸,落水接ATS膠網

板凳
我在一條6分硬膠喉,用 cut 碟開一條坑,
膠網是用一種立體十字繡,可到賣美術用品的地方買。
膠網一小部分“ sip" 入坑內,頭和尾以一條包膠鉄線固定,
七日以鏟牆用鏟子除藻一次,不用太乾淨,留返一些藻種。
每天照燈約14 小時,與魚缸照燈時間相反。

地板
我參考這個外國網址,真正的大師傅,教你做ATS,希望幫到你。
不用花費在 Skimmer,又不用什麼豆豆、除磷酸鹽。硝酸鹽和磷酸鹽都可keep到近0。
留返 $$買支好的珊瑚燈。

http://forum.marinedepot.com/topic89570.aspx

320 發表於 2013-7-24 11:57
CHING 我YESTERDAY 都攪掂左我O個個了, 所有CONCEPT 差不多和你一樣 HAHA, 我都係跟SANTA MONICA, 不過我會 ...

一定得!放心!
不過記買 Mg 同 KH tester。 可能因為我小換水,個多月只換50L,
Mg 同 KH會慢慢低,要額外補充返。

320 發表於 2013-7-24 14:45
Ching 水體幾大?

缸約 300 L 水

全缸粗珊瑚

全缸粗珊瑚

膠片約 A4 紙大小。
鍾意餵就餵,都餵得多㗎,不用就住就住

ATS 用於高密度FOT效果就真係要揾有興趣的 Ching試吓先知

香港人太貪心,又多心!
一個咁細嘅魚缸,根本唔應該養咁多魚

我用3個23W。
苔就梗有少少,紫苔有很多

dicky826 發表於 2013-12-30 12:15
我都試緊 no3 同po4  讀數 可以 在第2 ~ 3 格左右

給你一個小建議。藻網與出水孔之間有空位,很容易水花四濺。
我會剪一塊厚身黑色垃圾膠袋,長度等於你嗰條出水喉,
闊度約6吋,然後掛在出水喉上。因水有張力,膠袋會覆蓋出水孔與藻網
之間空位,貼住藻網,可防止濺起水花。咁就不用以膠片阻隔枱燈,不會減弱光線。

所以要用厚垃圾袋,一層唔夠用2層,
我用咗約年半,好安全

有綠有啡,都係唔似絲藻,但無損功效。放心!

新手魚 發表於 2013-12-31 03:46
請問 藻網。。。係普遍一塊 針織布嗎?

其實用咩嘢質料都無所谓,但用塑膠造的立体十字繡就耐用啲。
但記得要用沙紙,令藻網表面粗糙,讓藻類容易生長。

yuen1022 發表於 2014-3-27 11:19
小弟準備試用
想問ATS長開二十四小時得唔得?

當然不好。你都不能24小時工作,要休息的!