海水領域 SeaFishZone

查看: 5133|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

FOT新手一問,唔該! [複製鏈接]

樓主
  • FOT 會唔會落 底砂?
  • 若有 底砂,日後 落藥有咩限制?
  • 若 裸缸FOT(冇生物石) 養菌 係咪全靠 生物環?
  • 若果係,洗唔洗買D貴少少既環?
  4.  裸缸 係咪容易打理過 有底砂 好多?
  5.  如果FOT想買D野比魚棲息下,可以買咩?(大前提係要 唔影響落藥)
  6.  若 裸缸FOT(冇生物石) 行N CYCLE 係咪 比較慢?除左落 硝化細菌水 外,有冇野幫手?

THX!!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員

沙發
FOT 用沙底加生物石沒問題,是各人喜好,至於打理問題,可多養一些龍魚,致使污垢減少積聚,亦可按正常份量落藥.

板凳
peterleung 發表於 2012-4-3 23:33
FOT 用沙底加生物石沒問題,是各人喜好,至於打理問題,可多養一些龍魚,致使污垢減少積聚,亦可按正常份量落藥.

沙底加生物石 唔會 影響 落藥咩??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板

上面位Peter兄已答左你了.冇記錯的話,佢缸長期有銅,新加生物石再加有沙底.
我都好佩服佢的.但你如果是新手.就要小心處理了囉.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2012-4-3 23:44
上面位Peter兄已答左你了.冇記錯的話,佢缸長期有銅,新加生物石再加有沙底.
我都好佩服佢的.但你如果是新手 ...

師兄過獎了,用銅主要是累積經驗,所以要特別小心,兩次加入生物石,都經處理才落缸的,全無問題.

但我聽人講有生物石唔用得藥,eg:銅

ycpw13 發表於 2012-4-4 02:09
但我聽人講有生物石唔用得藥,eg:銅

很多人對銅有怨懼症,尤多道聽途說,正所謂"實踐是檢驗真理的唯一標準",只有經歷過的人才會知道事實的真相,自去年 9月,分兩次加入20多磅生物石,主要為的是造景,亦可作為過濾之用途,石上細微的小孔,很快便重新給硝化菌作為棲息之所,只有要魚存在,便可提供大量養量食物,養活硝化菌,其數量亦會因應魚的數量有所增減.
新買回來的生物石,要先用含銅的水泡浸過,幾天後才可放進魚缸內,主要是第一次使用含藥的水,會殺死大量微生物,從而令水質急劇變化,影響其他生物,只要經過了這一階段,便可安全使用了.

peterleung 發表於 2012-4-4 06:57
很多人對銅有怨懼症,尤多道聽途說,正所謂"實踐是檢驗真理的唯一標準",只有經歷過的人才會知道事實的真相, ...

經驗之談

4.  裸缸  <---最鐘意, 夠簡約!!!
FOT

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

peterleung 發表於 2012-4-3 23:58
師兄過獎了,用銅主要是累積經驗,所以要特別小心,兩次加入生物石,都經處理才落缸的,全無問題.

P兄不用太謙了喇.我只是實話實說罷了喇.
銅藥我曾殺光我整缸魚.但都只是自己不材.不太懂英文說明而下了過量銅藥而引致.
所以不太憧控制的朋友們.還是乖乖的買測銅藥吧.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2012-4-4 09:27
P兄不用太謙了喇.我只是實話實說罷了喇.
銅藥我曾殺光我整缸魚.但都只是自己不材.不太懂英文說明而下了過 ...

每個魚缸的情況不同,所以受藥程度亦各異,當掌握到魚缸的合適藥量後,便容易得多,細心觀察魚兒用藥後的反應,比之用試劑測試銅含量更為準確,每當發覺魚兒呼吸異常急速,要立刻換水,當然用藥時亦要加大打氣,一切按既定程序施藥,便可避免意外發生.