海水領域 SeaFishZone

查看: 3299|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

Tr10 setting 一問 [複製鏈接]

樓主

二手機買返嚟完全唔識用,有以下幾個問題,想問問師兄們
1. 小弟按左一吓"set" 諗住set keep set 25 度, 但發現魚缸水去到27度部機都係唔識著
2. 個水冷面個display 顯示個溫度完全唔會有變化,點解?
3. 小弟想keep 25 度, 應該點set
4.用緊1200 泵推, 小弟缸大約200L水,個pump需要開盡嗎

沙發

我覺得部二手機有問題...
因為當同預設温度相差1°c,就會着機
另一個問題係顯示板無顯示温度變化,正常缸水長期黎講温度一定有變化
可能係塊顯示板壞左,都可能係温控壞
上水pump 1200L/h 無問題,唔係主因
你係咪無check機就買?係就麻煩啲最後我建議你問下上手賣家

板凳
你錯鳥
tr10係要自己set溫度,你要量左缸的水溫
set入部機,佢先會感應到
另外,制冷温度可自己set
温差由0.1度開始制冷都得,我set0.5度着機
但如果溫度顯示成日跳或出現E1就真係有問題
唔識用就唔好咁肯定係壞
好多魚友放二手用具都好老實
係你未用過唔知啫

論壇元老

地板

a14 發表於 2013-7-14 16:14
你錯鳥
tr10係要自己set溫度,你要量左缸的水溫
set入部機,佢先會感應到

師兄可以教我點set 嗎

我用tr20,咁要點set你講下嘞

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

我記得又真係好似要 set 温的 但我唔記得點 set

論壇元老

越養越大缸

最佳新人 活躍會員

https://www.tecous.com/chillers/seachill-tr10/

主缸 44''x17'x24''(見水20'')
沙缸33''x13''x20''

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

manlai 發表於 2013-7-14 23:05
https://www.tecous.com/chillers/seachill-tr10/

做到野!

你唔識冇set過唔代表唔駛set

根據返本MANUAL講,以下係點做法唔知有冇錯:

1.㩒SET HOLD 住10秒,就會顯示 1 OR 1.5 (呢個唔好理佢)
2.再㩒 SET 用上下制去調教到你現時魚缸嘅溫度, 輸入完五秒後,TR10就會用你量度出嚟嘅溫度。
3.㩒一下SET,再用上下制SET你魚缸想要嘅溫度

未睇到點樣SET,升幾多度就會著機

敢問師兄們啱唔啱

超級版主

永久禁言

Ez. 師兄係養魚高手來!

究竟我有冇理解錯本說明書講咩呢
未攪好水冷都唔敢落野住

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

1.㩒SET HOLD 住10秒,就會顯示 1 OR 1.5 (呢個就係較升幾多度先著機)
2.再㩒 SET 用上下制去調教到你現時魚缸嘅溫度 (你要有支溫度計先好)
3.隨時短㩒一下SET,再用上下制SET你魚缸想要嘅降溫後溫度
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

超級版主

永久禁言

vsvs 發表於 2013-7-17 08:47
1.㩒SET HOLD 住10秒,就會顯示 1 OR 1.5 (呢個就係較升幾多度先著機)
2.再㩒 SET 用上下制 ...

我終於記得返點 set

ice28720 發表於 2013-7-17 09:38
我終於記得返點 set

師兄應該點set