請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 9882|回復: 17

鈕扣煞星 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

論壇元老

咩黎.....

係咪對扣有害?

coral eating nudibranch....................

最佳新人 論壇元老

食咩扣變咩色.

TimTim 發表於 2013-6-17 10:31
食咩扣變咩色.

錦好玩真咖

[media=x,500,375][/media]

佢地啲旦旦
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

請問有咩會食佢地架?

最佳新人 論壇元老

kitkitkitkelvin 發表於 2013-6-18 08:23
請問有咩會食佢地架?

孤. 不過主動出擊, 所有扣隔離+dip 到無虫無蛋會好d. 我岩岩都中左招, 好在唔係好多.

TimTim 發表於 2013-6-18 11:32
孤. 不過主動出擊, 所有扣隔離+dip 到無虫無蛋會好d. 我岩岩都中左招, 好在唔係好多.

請問dip係咪即係用藥水分開件扣浸呀?thx

最佳新人 論壇元老

kitkitkitkelvin 發表於 2013-6-19 10:16
請問dip係咪即係用藥水分開件扣浸呀?thx

yes~ 期間用吸咀吹下, 吹走d幼/成虫. 再用電筒照下扣同扣之間既位, check下有冇蛋, 有就輕輕力整走.

TimTim 發表於 2013-6-19 11:11
yes~ 期間用吸咀吹下, 吹走d幼/成虫. 再用電筒照下扣同扣之間既位, check下有冇蛋, 有就輕輕力整走.

咁用邊隻去dip呀?同應該浸幾耐呀?謝謝

最佳新人 論壇元老

kitkitkitkelvin 發表於 2013-6-19 21:07
咁用邊隻去dip呀?同應該浸幾耐呀?謝謝

i use coral rx. 10 min is ok.  other dip is also ok

唔該哂師兄

其實呢隻蟲係有天敵架, 就係我地大家都好熟識嘅 "長咀檸檬"
長咀檸檬雖然係蝶魚但唔會咬珊瑚,佢咀長長就係食呢啲蟲嘅專家
我之前試過成缸鈕扣中晒仲生咗好多蛋完全失去控制,
就係落咗兩條檸檬一星期就滅絕晒啲蟲連蛋都無晒啦
自此以後我每次返鈕扣貨缸都一定會落兩條檸檬幫手清除鈕扣蟲
有效程度100%
但之後如果檸檬無開口就會好快餓死
(除咗鈕扣蟲,瓦片蟲, 千手蟲總之同樣嘅蟲都得架)
下次有邊位中招不妨試下
海之花珊瑚坊 HOMIAQUA
地址: 新界屯門青翠徑七號金邦大廈地下8號舖(紅橋惠康側)
電話: 6188-7547 Homi
http://www.facebook.com/homiaqua

我都中過招,佢地專咬鈕扣既鬚!!
我係夜晚人手清,不話都恐防有蛋.... 
聽以上幾位師兄所言,會考慮買 dip 或者六線孤試試....

homi 發表於 2013-6-20 04:48
其實呢隻蟲係有天敵架, 就係我地大家都好熟識嘅 "長咀檸檬"
長咀檸檬雖然係蝶魚但唔會咬珊瑚,佢咀長 ...