海水領域 SeaFishZone

樓主: HTM
打印 上一主題 下一主題

第一條皇帝...唉! [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

紅海銅邊度有得買..我買左API,睇到我想死.依家一未靠估.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 論壇元老

係銅試劑,魚街大保蕉
唔養唔會死

最佳新人

Steven78 發表於 2012-3-30 14:41
觀察多幾日先!可能敏感點,有擴散先落銅,慢慢加好少出事!最緊要買紅海銅試劑每日測量!

應該唔係敏感點, 連鰭尾都有我只知賓帝有劍嘅
72''x18''x26'' FOT缸
夢想終於成真

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

呢條魚喺隔離網賣既時候,已經有人話左
佢又瘦,又白點,
你仲買?想挑戰自己?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

HTM 發表於 2012-3-30 12:02
Q缸太細仲住咗兩條只食生口嘢o既魚......齋睇post o既相, 魚友話已開口, 食粒o架
...

我頭像果條就係賓帝

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

ybkwok 發表於 2012-3-31 06:26
我頭像果條就係賓帝

你頭像條係大帝

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2012-3-31 06:22
呢條魚喺隔離網賣既時候,已經有人話左
佢又瘦,又白點,
你仲買?想挑戰自己?

師兄唔好玩我哩d新手啦實情係我發覺條帝有問題,即晩M個涼茶魚友佢又唔覆、電話又唔聽,咁我咪post返d相係佢個post度俾佢睇囉,之後先有師兄話又瘦又白點咋
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

samkeikei 發表於 2012-3-31 02:16
應該唔係敏感點, 連鰭尾都有我只知賓帝有劍嘅

都係細白多,連對眼都又點,最慘係唔開口呀!
我是買魚狂…也是死魚皇

菲律賓帝=爆身,白點,,養唔到幾會90%(因落生涯太多).
最好印尼/馬代,(聖誕島唔係唔係但大左唔好看身長似拖鞋).
and帝水質比較要求高,最好一年缸後才買.

帝落藥多數冇用,冇為浪費金錢.
(當然魚檔更係叫你買...野.)
養得幾年後,你會"令唔到"落藥係=冇用.
適者生存!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

光頭仔 發表於 2012-3-31 09:16
你頭像條係大帝

佢得3寸半咋,未大架

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

HTM 發表於 2012-3-31 11:28
師兄唔好玩我哩d新手啦實情係我發覺條帝有問題,即&#26217M個涼茶魚友佢又唔覆、電話又唔聽,咁 ...

建議獨立Q缸落藍十字加抗生素,盡量唔如比佢收口

HTM 發表於 2012-3-31 11:28
師兄唔好玩我哩d新手啦實情係我發覺條帝有問題,即&#26217M個涼茶魚友佢又唔覆、電話又唔聽,咁 ...

對唔住係我話又瘦又白點.....但事實係咁嘛...

果杯咩"廿四味"大家記住佢啦, 買條平帝返黎都唔知有冇開口一見有問題就放比人...離曬譜
所以買魚友d魚交收時都真係要睇清睇楚

ybkwok 發表於 2012-3-31 12:25
建議獨立Q缸落藍十字加抗生素,盡量唔如比佢收口

ching講得岩, 一定要立即隔離, 如發現其他魚都有病徵先全缸落藥

呢條帝又白點又收背, e唔e得好真係靠佢自己...藍十字加kanaplex la

eltsoraai 發表於 2012-3-31 14:36
對唔住係我話又瘦又白點.....但事實係咁嘛...

果杯咩"廿四味"大家記住佢啦, 買條平帝返黎都唔 ...

咁多黑心魚友
去舖頭買左病魚都無得追啦 更何況同人買 心知條魚有事 失蹤真係吹佢唔漲
就算睇中心頭好同魚友買 都睇清楚先

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

到你養得幾年魚就會覺得
白點洗乜驚呀

論壇元老

最佳新人 活躍會員

攪咗幾日病帝終於開口喇   ......  不過唔知佢可以捱到幾耐呢
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人

加油啦~~

最佳新人 活躍會員 熱心會員

加油 !
荷包科灰仙皇   幢仙   籃仙  小丑   青魔   橙箭  黑丁  法蝶  醫生

論壇元老

加油 ~