海水領域 SeaFishZone

查看: 12146|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

第一條皇帝...唉! [複製鏈接]

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

樓主
第一條皇帝唔敢去魚店買怕唔識揀, 就去"廣場"留意下有冇魚友放, 心諗同魚友買點都安心d, 就算貴dd都ok.
結果噚晚交收完, 落缸唔夠兩粒鐘就......

估唔到第一次養皇帝就咁 哩次有排攪喇......係咪要落銅呀?

我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

沙發
Eddie兄, 條魚係袋時d點點冇咁明顯o架, 我以為佢o岩o岩俾人捉入袋所以出水印啫, 見佢都有態, 咪照完成交易囉, 點知落缸冇耐就咁樣 ...... 話時話, 有冇師兄識分佢係賓帝同印尼帝呀?
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

收工好輕鬆'樂在小魚中

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
出哂白點快d捉出黎落藥醫啦。

論壇元老

最佳新人 活躍會員

地板
Matt 發表於 2012-3-30 10:51
呢條魚已經偏瘦, 面都凹埋
300蚊就真係........

我都話我唔識揀o架啦
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

下次睇真d
有事要識叫唔好啦!!

論壇元老

學師仔一名

其實冇話識唔識,唔通Ching你成缸魚都係上網幫魚友買咩!
個人意見,我如果見到好態又靚,而價錢又可以接受咪買囉,就算買得唔好都係自己選擇返嚟,冇話可說。(不喜勿插)

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

可能係敏感點!
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

買皇帝一定要做 FWB 及 Q 魚, 之前我唔識時中過 UFO

論壇元老

最佳新人 活躍會員

eddie330 發表於 2012-3-30 11:06
其實同魚友buy魚都要用buy新魚既能度去睇..
都要q一q..如果唔q,要快既都要搵個箱擺佢幾個鐘睇下佢有冇d白點 ...

Q缸太細仲住咗兩條只食生口嘢o既魚......齋睇post o既相, 魚友話已開口, 食粒o架
有冇師兄答下我... 1) 係咪要落銅? 2) 點分賓帝, 印尼帝同馬代帝呀?
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

學師仔一名

如白點我會選擇落銅。
至於點分賓帝同印尼........我就唔識。對於我黎講冇所謂,最緊要係白自己鐘意條魚,理得佢邊鼠返!

論壇元老

最佳新人 活躍會員

光頭仔 發表於 2012-3-30 12:08
如白點我會選擇落銅。
至於點分賓帝同印尼........我就唔識。對於我黎講冇所謂,最緊要 ...

想知點分都係想學下嘢...買魚我都係 想買 o岩價 就帶返屋企

師兄, 咁睇相係咪似細白多呀?
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

學師仔一名

eddie330 發表於 2012-3-30 12:16
睇相...有水印又有白點..(唔知我有冇眼花)

x2希望你條皇帝早日康復!

論壇元老

最佳新人 活躍會員

咁都係觀察多幾日先...多謝各師兄意見
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人

淨睇呢張相就見到有白點
有師兄提出, 係廣場同人收既魚魚可以唔洗Q, 直接落缸
小弟就唔係咁睇
因為都係怕有咩病菌(尤其係隱性細菌)
所以如果我係廣場同人收的話
點都會Q 7日, 睇定D先落缸
以上純粹小弟意見, 如果錯誤, 煩請指出, 多謝

論壇元老

最佳新人 活躍會員

eddie330 發表於 2012-3-30 12:22
唔夠大你可以搵個膠箱ga 麻..不過而家都落左主缸,
解決左事情先...如有生物石就拎出黎落銅啦,
不過你好 ...

Thanks Eddie兄! 我對落銅都好有陰影(同你對過淡一樣), 上年反缸害死咗幾十條命都係因為落銅過量所至  今次會續少續少咁落, 唔會一次過落足份量......不過都係想觀察多一日先決定
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

tanaka2099 發表於 2012-3-30 12:00
買皇帝一定要做 FWB 及 Q 魚, 之前我唔識時中過 UFO

多謝師兄提醒.
話時話...條帝對眼都有少少濛, 不過要等佢定d先過得淡
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 活躍會員 論壇元老

HTM 發表於 2012-3-30 13:58
Thanks Eddie兄! 我對落銅都好有陰影(同你對過淡一樣), 上年反缸害死咗幾十條命都係因為落銅過量所 ...

觀察多幾日先!可能敏感點,有擴散先落銅,慢慢加好少出事!最緊要買紅海銅試劑每日測量!
唔養唔會死

HTM 發表於 2012-3-30 14:02
多謝師兄提醒.
話時話...條帝對眼都有少少濛, 不過要等佢定d先過得淡

師兄!你都落咗缸唔使過淡令條魚休息下,擴散先落銅啦!
唔養唔會死

論壇元老

~~心無罣礙~~

同魚友買魚都要以防萬一...
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

好明顯比人呃啦!
唔養唔會死