海水領域 SeaFishZone

查看: 3939|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

魚有冇機會係細膽嚇死的? [複製鏈接]

樓主
試過兩次挑戰粉紅色黃背的寶石魚都失敗
第一次西起訓左一星期未開口就比佢走甩左, 入左缸捉唔番, 諗住順其自然, 點知第二日就見佢唔郁, 原來死到硬左
第二次又係西起, 訓左成個月糧, 終於等到佢開口食粒糧, 但都係驚人, 成日收收埋埋, 有野食先出來啄, 尋晚放佢出主缸, 今朝起身見佢zip響石la唔郁, 但重有呼吸, 餵野食時有反應, 不過唔敢出來搶食, 刷完牙就見佢硬晒隨水飄流了...
兩次都係朝早剛死冇耐發現的, (發現時魚眼重係芝麻型, 唔係圓型), 唔知有冇機會係細膽嚇死呢...

沙發
iphone5 發表於 2013-6-6 13:10
粉紅色黃背的寶石魚

夏威夷??

即係日日王近門口最左手邊個缸經常賣的寶石魚, 覺得好靚所以想試, 可惜冇緣...
賣襯過king sir, 佢寫住黃背寶石

板凳
fung5900 發表於 2013-6-6 16:51
有。膽小有機會揪根

揪根即係其實未死...?!
我見佢硬左唔郁冇呼吸喎....
下次如果揪根揪到硬晒可以點搞?

地板
THANK YOU兩位師兄, 下次試得點做了...
今次以為佢死左, 親手沖左佢番大海...