海水領域 SeaFishZone

查看: 6531|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

救急.... [複製鏈接]

最佳新人

樓主
開左缸都有一年原本D魚都定哂
早兩日加左3條魚+換左2次水
今日返工回家發覺好多都好抖氣大左
個鰓位一抖氣左放到好大
有冇CHING知咩事

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
新魚落缸前有冇q過先落缸?
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

板凳
是否自來水有問題?

最佳新人

地板
fung5900 發表於 2013-6-6 00:47
新魚落缸前有冇q過先落缸?

冇呀過完啖就車左落去

最佳新人

ice28720 發表於 2013-6-6 00:59
是否自來水有問題?

我都有諗過<我冇用除6水>
但放新魚後係有出現過幾粒白點
我即克放左幾粒藍十字  份量係好小好小
有關係?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

有無水冷?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我都係過淡後直車落缸!

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

打大氣再睇睇先.
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

1.不穿鞋,用手背試下d水有冇溜電感覺
2.换3份1水先
3.車活性炭
4.睇下大廈通告有冇洗水缸
5.盡快找出水質有乜問題數據

最佳新人

Galaxy 發表於 2013-6-6 01:26
我都係過淡後直車落缸!

冇水冷水溫KEEP係29度
其實冇Q魚有冇咩大問題嫁?

超級版主

永久禁言

唔好理其它野住!先做了我講果d野先!

最佳新人

ice28720 發表於 2013-6-6 02:12
1.不穿鞋,用手背試下d水有冇溜電感覺
2.换3份1水先
3.車活性炭

1.係有既~~問過人話正常會有 用過他筆又冇閃
2.前日換完會唔會太密嫁?
3.聽日即克去買
4.洗水缸就冇~~會唔會關撞正落臭丸事?
5.會唔會關白點事?因為加魚後1日2日新果2條都幾多下 呢兩日好小了.但D魚肯游肯食~~
擔心中CHING我仲有咩可以做嫁?

最佳新人

fung5900 發表於 2013-6-6 01:54
打大氣再睇睇先.

但我120升水到魚唔多  12條魚到

最佳新人

ice28720 發表於 2013-6-6 02:23
唔好理其它野住!先做了我講果d野先!

1.係有既~~問過人話正常會有 用過他筆又冇閃
2.前日換完會唔會太密嫁?
3.聽日即克去買
4.洗水缸就冇~~會唔會關撞正落臭丸事?
5.會唔會關白點事?因為加魚後1日2日新果2條都幾多下 呢兩日好小了.但D魚肯游肯食~~
擔心中CHING我仲有咩可以做嫁?

超級版主

永久禁言

除非你肉眼見到d魚全身都有好多白點,如果唔係冇可能會另到d魚呼吸得咁快!你標題所講話d魚全部呼吸得好急,e個問題多數是水質方面有很大變化先會咁的。你琴日先换完水但都係咁,咁你有冇測試過水質有冇變化先?還有邊個落臭丸?落在你缸定大廈水缸?

最佳新人

ice28720 發表於 2013-6-6 02:42
除非你肉眼見到d魚全身都有好多白點,如果唔係冇可能會另到d魚呼吸得咁快!你標題所講話d魚全部呼吸得好急, ...

岩岩睇完NO2 0  PH就8左右
臭丸只係我估嫁渣  係岩岩先發現魚有問題
我冇咩點搞過個缸 正係+左魚

最佳新人

ice28720 發表於 2013-6-6 02:42
除非你肉眼見到d魚全身都有好多白點,如果唔係冇可能會另到d魚呼吸得咁快!你標題所講話d魚全部呼吸得好急, ...

而你個經驗我應該出左咩問題?

超級版主

永久禁言

你有冇短片睇下?器材,主缸魚

我想問溜電感覺係代表魚缸有咩問題??
48吋....雞心X2,粉吊,金毛吊,無尾藍吊,神像,灰仙,藍圈
台灣花蝴蝶,黑小丑X3,黑背心,畢卡索,醫生
藍眼寶石X2、澳洲仙、l
湯臣、白月、火焰仙,檸批,毛巾,    慢慢加魚中!

超級版主

永久禁言

hugoho 發表於 2013-6-6 11:15
我想問溜電感覺係代表魚缸有咩問題??

咪有電線接駁位溜電囉!