海水領域 SeaFishZone

查看: 16745|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

新手 30x24x20 RT開缸記錄 [複製鏈接]

樓主
小弟係新手中既新手,請各位Ching多多指教。以下係少少開缸記錄。相可能有D濛,用手機影。

新缸到步!
25卅4卅13開缸
設備:
燈:zetlight ZP3600
skimmer: Curve 7
水冷:海利HC﹣300A
行豆
生物石:大約50磅
budget雖然唔係好多,但都想盡量做好D。所以入左部純水機。
搞左一晚

入水! Vw-clegpGInKsoautd9fBDUL9VVexLFpMtZto5ew7nw.jpg

YRTzK0pEGtG-T4YdQvekF81Tk-iVFouUmW2mk932Xhs.jpg 未知有冇Ching會有興趣小弟缸底設置,所以都up定張先!

搞掂!

第二日買左D石。 R7jEjHtc6qrJnu-Y3nubAPJwN7OdLQvZOTgAj9FAGEo.jpg 朦茶茶。但覺得唔夠。再買多少少。
i84CiJgzgNbqv-BoWKf9sQEj4itceZOiZu4Ekc0dFj4.jpg 造景2

Close up

之後就keep住一路check no2 no3...點知都係0。(係no3一日有高左少少).。。之後兩個禮拜後問人先知純水開係唔會有no2 no3。d 水已經開好左個下真係。
但有理冇理都行左兩個禮拜水。

兩個禮拜既變化

第三日
第四日
第七日
之後買左一條魚落去試下會唔會有變化。
開缸魚多莉
5xQC0tcX2zwGI8aZBqmXJ1D1q97Xyq2GGEHLviZGIF8.jpg 諗住有D野睇啦,點知成日唔出現架!激死
講返個缸, no2 no3 都係0。

話咁快就第十日喇。

有苔喇。唔知算唔算爆?

第十四日買左兩隻拳師蝦,兩隻朱古力星同十隻食苔螺返黎。
第十七日

兩隻拳師蝦又成日唔見,通常只係見到D so
我諗其中一隻應該
之後擦缸前俾我發現到
原來換殼,唔怪得咁唔見佢啦。
擦好喇!!!!
紅色個D唔係紅苔呀可?
入手其他之前,發現一隻海星隻腳..唉∼

總共入左五樣野, 兩條小丑,一塊

皮,一件圓帽,一件扣。

相唔多,大家睇睇

QjstYV3yD59iGE3QhOHgWu64MNwbs2WKgE9RW34nqDk.jpg AB4yN2PqZq6rJq3CMKjGERwo0nwsjOWJhB2cPnHhjOY.jpg d124dqzH6yUwdCp1QHHxs9f978XaLO_aAvp9n8wz8Tg.jpg

小丑好快就.。今日係第廿一日,入返兩條小丑,一塊地毯葵, 一草

皮。。同埋一件唔知叫咩名既珊瑚(唔知係咪豬肉)。

睇睇各ching有冇興趣睇小弟記錄,有既會後加相!

(最後想問問個景咁放會唔會唔好,我知好個人,但都希望俾小小意見小弟參考。新手黎架,學下野都好嘛。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
師兄"D石唔好放得太密放開D同高D等D流可以走得通,你係底出水?上水泵道有冇用止回

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
我見到有個白色,系止回了吧

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
眼花

Marine Lovers
FB Fan Page: www.facebook.com/marinelovers

dickytam 發表於 2013-5-21 11:13
師兄"D石唔好放得太密放開D同高D等D流可以走得通,你係底出水?上水泵道有冇用止回

係呀ching。。底有兩個咀出水。因為有點礙眼,所以咁放D石。但係有冇其他好辦法?並上水泵有止回呀。

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

兩個造流好.....
可以用一個vortech嘛
石景呢家野冇完美,玩玩下再執,都係一種樂趣
至於個石仔底(唔知沙定石),希望你唔會後悔
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

師兄好有心機喎

vsvs 發表於 2013-5-21 15:14
兩個造流好.....
可以用一個vortech嘛
石景呢家野冇完美,玩玩下再執,都係一種樂趣

買造流個時個老細話一次過買兩隻平過分開買,又話我個缸size可以對吹。開得好細架喇。新手真係咩都唔識都多多指教。咁其實係咪除左一隻好d?

仲有其實造景有冇咩大原則。我只知要盡量令每到都有流。

Fishtank 發表於 2013-5-21 15:37
師兄好有心機喎

希望放多少少心機啦。要繼續努力。

最佳新人 論壇元老

個櫃好似有D危險咁

要幾多只 體裡面效果者。。一只肯定做唔到兩只的效果啦

chiwing 發表於 2013-5-21 19:09
個櫃好似有D危險咁

我開頭都以為會好危險。但係造者話十分安全。冇問題呀。

chihim 發表於 2013-5-21 19:49
要幾多只 體裡面效果者。。一只肯定做唔到兩只的效果啦

係呀。d流宜家都夠。未有打風。

最佳新人 論壇元老

tracy 發表於 2013-5-21 20:12
我開頭都以為會好危險。但係造者話十分安全。冇問題呀。

個櫃有冇碼死上牆
純粹八掛下....

論壇元老

師兄好好心機

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

tracy 發表於 2013-5-21 17:47
買造流個時個老細話一次過買兩隻平過分開買,又話我個缸size可以對吹。開得好細架喇。新手真係咩都唔識{: ...

通常48"先用對吹,有一定邊距先有效益
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

chiwing 發表於 2013-5-22 01:28
個櫃有冇碼死上牆
純粹八掛下....

冇呀。但好穩“振”

vsvs 發表於 2013-5-22 13:28
通常48"先用對吹,有一定邊距先有效益

佢說話我個缸都算方,所以可對吹。之後琴晚聽左d ching講後。返去調整過。今晚up上黎!

有地毯葵咩????我想睇下