海水領域 SeaFishZone

查看: 10717|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

箭蟹,蜘蛛蟹 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

樓主
箭蟹,又稱蜘蛛蟹,具有極長的腿。這就是所謂的箭蟹,因為身體和頭部的形狀。大小是6-10寸。雌性可能會小得多。不同種棲息世界各地。最常見的箭頭的蟹(Stenorhynchus seticornis)來自加勒比海地區,但其他物種從印度洋 - 太平洋地區,非洲東部和加州進口。他們通常居住的珊瑚礁通常與一個小洞穴或石縫部分。

它是一種耐寒,壽命長,無脊椎動物,不可放在珊瑚缸。此蟹已以攻擊如拳師蝦的甲殼類動物,甚至可能會攻擊小魚。所有的螃蟹都是機會主義捕食者,如果食物不足,他們可能會挑選食菇類或其他珊瑚。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
差d想買

板凳
有啲人又話唔搞魚,蝦同珊瑚既……

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
學到野鳥

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我養過3隻都ok
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-5-15 18:57
我養過3隻都ok

咁會唔會攪珊瑚呀C兄?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

如果無野食會!

請問這箭蟹可以捉到d火刺蟲,會傷害珊瑚嗎?