海水領域 SeaFishZone

查看: 13149|回復: 50
打印 上一主題 下一主題

10”書缸仔 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主

up幾張相,,岩岩放左幾件珊瑚試水,,未開,,
但奶咀養左1星期,,越黎越靚:-D:-D

沙發

呢個缸已經開左1個月,,
10”x10”x10” 3”背滴(師兄DIY)
小木氣化痰(師兄DIY)
1.5L MA環
RODI水
ATS系統(師兄DIY)5月11日開始用
2L生物石
淘寶20L水冷
番茄開缸(現移到大缸)
現有生物:
1.5”黑背(2星期)
1”火背(3星期)
奶咀(1星期)
大種扣,聖誕樹,東非千手(半小時:-D)
如果想認識DIY個位師兄,,可以PM我,,
P.S..小弟絕非打手,,純分享想玩咸水而冇地方玩既人既一大選擇,,缸仔真係好正:-D:-D

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

板凳
師兄,第一張相係咩嚟㗎?
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

地板

西约拉拉拜拜啰

魚苗 發表於 2013-5-12 20:58
師兄,第一張相係咩嚟㗎?

由師兄設計既細缸ATS系統

請問ATS系統係咩黎, 有咩用途呢?
師兄用咩燈呢

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

hoihoi710 發表於 2013-5-12 21:55
由師兄設計既細缸ATS系統

乜野叫做ats

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

以藻滅藻

啤仔 發表於 2013-5-12 22:43
以藻滅藻

哦...... 咁睇黎DIY個位師兄應該就是師兄你吧

唔係我呀,,我都係同個位ching買,,問啤仔都知我除左痴玻璃膠之外就咩都唔識,,

hoihoi710 發表於 2013-5-12 22:55
唔係我呀,,我都係同個位ching買,,問啤仔都知我除左痴玻璃膠之外就咩都唔識,,

ching我又想買wor....可唔可以影相望下放落缸係點???

放係倉到嫁,,DIY得好好,,我頭倉放ATS 加環,2倉放化痰,,尾倉上水,,全部岩岩好

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

啤仔 發表於 2013-5-12 22:43
以藻滅藻

可以講吓個原理嗎?

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

最佳新人 活躍會員 論壇元老

hoi 兄正
器材:24“滴溜缸   newjet3000上水 newjet800推teco tr-10  np通心粉  nac 5  maxspect r420r 120w
魚:小丑*2   火剪吊  火焰其麟   火鳥  紫火鳥  黃三角吊 夏威夷寶石
醫生蝦 火焰蝦

Hi各位
我係DIY那位人兄
詳情可以参考尼到
http://algaescrubber.net/forums/

ATS個設計
http://algaescrubber.net/forums/showthread.php?2736-My-new-UAS-system-preview
其他唔明問樓上位師兄,,我全部同佢買@:-D:-D

師兄個魚缸及化氮仔係我買給他的,
在此十分感謝HoiHoi701先生的無比心機使用。
而他的無比心機實在比起這set魚缸的硬件價值,來得更有價值。
而養苔個野現仍是測試階段,
在此多謝HoiHoi701生幫忙。

論壇元老

hoihoi710 發表於 2013-5-13 00:51
ATS個設計
http://algaescrubber.net/forums/showthread.php?2736-My-new-UAS-system-preview
其他唔明問 ...

師兄, 可唔可以比個全缸照黎睇下呀

當然可以,,明天update全缸照同埋盡影器材!

aquadoctor 發表於 2013-5-13 00:36
Hi各位
我係DIY那位人兄
詳情可以参考尼到

師兄你好..... 打聲招呼先
第日可能有需要搵師兄幫我diy