海水領域 SeaFishZone

樓主: TimTim
打印 上一主題 下一主題

珊瑚魚池   [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

dicky826 發表於 2013-5-14 18:30
即係你用 zeovit 開缸,之後用返生物石+豆?

我對zeovit 無乜concept ~

我係用zeovit既菌種. 正確黎講, 佢個system要用埋佢既石仔先岩.  只係當時我上網見到有人講用石仔LPS同軟野生得唔係咁好. d色會好透.  所以無用.  我一開始用zeovit既野開缸, 只係覺得比較貴, 反正只係keep菌, 長遠黎講碳原用豆會平d. 所以開完缸想慢慢轉. 之後, 亦有c hing指出倒不如菌種都用brightwell no.7仲平. 又係wor...  

不過, 近排睇多左d, 發覺亦都有好多ching用zeovit用埋石仔, LPS都生得好好. 之後上左zeovit個forum... 發現呢樣野真係好深奧... 簡單黎講, 加既補品控制得好, 水質穩定, 用zeovit養咩都好靚. 只係點先叫加得好... 真係要慢慢學. 我呢d新手都只係識得d皮毛野.

我都係要養好缸水先

最佳新人 論壇元老

講開缸水...
爆完啡苔, keep到無大量紅苔爆出黎, 家下到爆綠苔, 但係有小小失控既感覺...
明明no3同po4都無, 餵食又唔多...
我估可能係水入面既organic substance太多, 因為都見到底缸水面有d泡, 同有d沉積物.  家下換左1/4水, 加左活性碳, 再減光照到6個小時, 睇下會唔會好d...

TimTim 發表於 2013-5-15 10:28
講開缸水...
爆完啡苔, keep到無大量紅苔爆出黎, 家下到爆綠苔, 但係有小小失控既感覺...
明明no3同po4都 ...

依個問題我都有⋯⋯有些煩

最佳新人 論壇元老

hillman2000hk 發表於 2013-5-15 11:38
依個問題我都有⋯⋯有些煩

無計... 要慢慢黎, 我都係邊學邊搞

睇多排, 如果煲豆效果唔好... 都要轉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

最佳新人 論壇元老

行左幾日活性碳,苔既生長似乎已經慢了下來,水清左,珊瑚好似亦開大左d。
用緊100L水對60ml碳。唔知再用多d得唔得?苔真係好煩… 唔知仲有冇其他更有效既方法…

慢慢又加左幾件珊瑚,用藍燈影下。
格仔腦

草皮

波波姑

扣扣

最佳新人 活躍會員 論壇元老

正呀
我係細路仔 今年只有24歲

最佳新人 論壇元老

heihei 發表於 2013-5-19 21:22
正呀

thanks ching

最佳新人 論壇元老

心思思想加多D魚. 暫時既目標:
藍吊仔 x1
火焰仙 x1
巴里天使 x2
鬼王 x1

咁既組合應該唔會打交掛

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你映啲相好正

火炎仙同藍吊有機會攪格仔腦
火炎仙會追鬼王....一陣
巴里天使........好多真係做天使....
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 論壇元老

vsvs 發表於 2013-5-21 15:20
你映啲相好正

火炎仙同藍吊有機會攪格仔腦

ching料事如神...
火炎仙會追鬼王....一陣 <---中左, 追緊, 希望中埋下半, 追一陣就好了

最佳新人 論壇元老

update下
得大師指導,原來一直以為唔係餵好多既份量,結果係超多…
餵小左幾日,苔退得好快… 感謝

住客

新玩具

全缸照

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

加返件皮玩下
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

好有心機,like~~
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

最佳新人 論壇元老

kfd 發表於 2013-5-27 15:07
好有心機,like~~

thanks c hing~~~

最佳新人 論壇元老

w071215 發表於 2013-5-27 17:21

thanks

最佳新人 論壇元老

vsvs 發表於 2013-5-24 14:54
加返件皮玩下

我都想,不過未見到岩既…

最佳新人 論壇元老

update下,近排咁岩有ching出讓角角,買左件綠鱗同半深水鱗片加左之後個缸即時“充實”左好多。(紅鱗係南哥貨,好色!)

thanks for watching

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老