海水領域 SeaFishZone

樓主: sheep14
打印 上一主題 下一主題

化氮setting     [複製鏈接]

論壇元老

樓主
個泵有無問題?有時個泵有問題都會出到泡打唔到野
我以前都試過個泵有問題,開頭都好似你咁搞來搞去都打唔到野,都唔知咩事
好彩有老友借個泵比我試,一換完個泵一晚枝skimmer就返來了
你留意下個泵嘈唔嘈?共鳴聲大唔大?有無其他問題?
我之前個泵就共鳴聲有分別,但分別好難聽得出,自己慢慢研究

論壇元老

沙發
sheep14 發表於 2013-4-28 01:06
泵應該冇問題。
有ching話要調細入氣口,但應該點調?

你要記住,skimmer多數調出水大細,好少調入氣大細,
調入氣大細多數用來控制氣泡乾濕情況
你確定泵無問題?新買?
一係試下成枝skimmer由6寸開始浸水試

論壇元老

板凳
sheep14 發表於 2013-4-29 18:08
其實我舊哥支化氮都打唔到d乜, 我覺得我係自己問題
因為我支化氮放頭倉, 又近落水口, 關唔關水流太大事? ...

好多人skimmer都放頭倉,放頭倉一定無問題,
放尾倉就有問題
水流大?一係影d相or短片比大家研究下先