海水領域 SeaFishZone

樓主: Fishtank
打印 上一主題 下一主題

紅苔藻 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

kfd 發表於 2013-4-24 10:01
自然療法係要"耐性" 唔會三兩日就好,起碼幾星期
漂石都係殺晒D菌,如果石已吸po4,要強酸浸
雙零係幻像, ...

多謝kfd 師兄詳細解答,我諗唔用強酸浸石了,從身開缸D魚等唔到都係起沙刷石算了。之後大換水,加返D菌同蜂皇漿消化菌咁啦。之後就加po4x4。另外想請教師兄,點解要減豆,同no3及po4的黃金比率係咩同點計算?

chihim 發表於 2013-4-24 11:30
馬夫加7號仔

馬夫加係靚牌子

Fishtank 發表於 2013-4-24 12:18
我都冇好嘢啱你

件1000蚊

換缸吧啦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

Fishtank 發表於 2013-4-24 12:37
多謝kfd 師兄詳細解答,我諗唔用強酸浸石了,從身開缸D魚等唔到都係起沙刷石算了。之後 ...

減豆因要減炭源(紅苔食物)
Redfield ratio (on average) C:N=106:16:1
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

C:N : P = 106:16:1
網店
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

論壇元老

大工程之前..試下落粒抗生素~

唔信既話可以抽1舊有紅台既石出黎試下先

dicky826 發表於 2013-4-24 15:02

對!紅苔係菌嘅一種。
但唔更治個"本",會返發
用錯抗生素會好次重新開缸,full spectrum 抗生素唔理好壞,有菌就殺
網店
facebook

最佳新人 論壇元老

Fishtank 發表於 2013-4-24 12:37
多謝kfd 師兄詳細解答,我諗唔用強酸浸石了,從身開缸D魚等唔到都係起沙刷石算了。之後 ...

起沙,刷石咁大工程. 仲煩過 3 days blackout wo. 我覺得對生物個影響仲大(起沙沙塵滾滾). 而且未必有效, 比如個缸有紅苔生左係D扣D"喇"度, 之後一定生返.

紅苔係菌種失衡. 紅苔菌已經係菌種競爭上取得上鋒. 一般D方法都係諗住慢慢平衡返佢, 如減燈照, 碳源等. 但未必理想, 要睇睇自身個缸菌種失衡去到咩程度. 我用過一般方法包括所有組合的ZEO產品去紅苔法, 完全不加碳源(無豆係缸), 減燈都無助紅苔情況, (三個月成效不大, 始終都係會生返) 最尾用 3 days blackout 搞掂左. 超有效. 感覺上萬一紅苔一有個"種"係度, 就好易擴晒開去.

nickdo 發表於 2013-4-24 15:18
起沙,刷石咁大工程. 仲煩過 3 days blackout wo. 我覺得對生物個影響仲大(起沙沙塵滾滾). 而且未必有效,  ...

有紅苔菌種唔用光的,所以有D人有效,有D冇效
網店
facebook

chihim 發表於 2013-4-24 12:45
件1000蚊

咁你都知

dicky826 發表於 2013-4-24 15:02

唔落藥啦。怕唔識處理

kfd 發表於 2013-4-24 14:16
減豆因要減炭源(紅苔食物)
Redfield ratio (on average) C:N=106:16:1

Kfd師兄,N=no3 ,P=po4, 係C=咩。
謝謝

Fishtank 發表於 2013-4-24 15:43
Kfd師兄,N=no3 ,P=po4, 係C=咩。
謝謝

carbon
網店
facebook

nickdo 發表於 2013-4-24 15:18
起沙,刷石咁大工程. 仲煩過 3 days blackout wo. 我覺得對生物個影響仲大(起沙沙塵滾滾). 而且未必有效,  ...

唔該哂師兄,三曰blackout的確較方便,但小弟D沙由開缸半年多都未洗過,好污穢,都係時侯攪攪啦。換沙刷石後,可能再用三曰blackout都唔定
另外師兄個名好熟咁

kfd 發表於 2013-4-24 15:23
有紅苔菌種唔用光的,所以有D人有效,有D冇效

紅苔真係

其實要平衡n同p  po4*4 rowa 果d 唔應該落先系播。。

吸清d po4  豆豆減唔到no3

如果本來check po4 系0。。 又滾緊豆 甘理論上d 豆一見有po4 就會食no3

放po4*4 rowa 果d 吸,豆米唔食no3" 羅?

我都用過好多方法
最緊要有耐性,加油!

問題可以發生得好快,但雖要長時間解決
網店
facebook

kfd 發表於 2013-4-24 15:57
我都用過好多方法
最緊要有耐性,加油!

多謝師兄

最佳新人 活躍會員 論壇元老

請問blackout係未用野封住個缸唔好比光入到去?