海水領域 SeaFishZone

樓主: knec0412
打印 上一主題 下一主題

新手幾問????請提供意見,tks [複製鏈接]

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-16 18:14
你砌石果陣留多D窿咪得咯.D魚仔貢嚟貢去重好睇啦

tks ching

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-16 18:14
你砌石果陣留多D窿咪得咯.D魚仔貢嚟貢去重好睇啦

今晚即刻去補一補先,但想問一下乜5係越多石就會擋住D水,攪到多死位咩?另如我加多個1000L做流對吹,0K嗎?tks

師兄們,路過一問,咁有乜東西可以放在滴漏糟度頂住D棉呢?

Muimui0311 發表於 2013-4-16 20:23
師兄們,路過一問,咁有乜東西可以放在滴漏糟度頂住D棉呢?

黐2條玻璃條再放格仔板。f o t 就簡單D。放滿環留小小位放棉就o k

knec0412 發表於 2013-4-16 18:40
今晚即刻去補一補先,但想問一下乜5係越多石就會擋住D水,攪到多死位咩?另如我加多個1000L做流對吹,0K嗎 ...

2個一千對吹可以試試。唔敢講得唔得。不過吹向面個塊玻璃好D。一般都唔會直吹住D珊瑚

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-16 21:05
2個一千對吹可以試試。唔敢講得唔得。不過吹向面個塊玻璃好D。一般都唔會直吹住D珊瑚

ching,已買多7lbs石返黎,轉頭執好俾張相你睇睇重有咩改善,0K嗎,tks

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

師兄"如果你想玩rt就要唔好加太多魚,你個缸頂多放6-8條魚仔,生物石起碼要有30p左右,我都係24"缸但我放成7,8十件珊瑚

最佳新人 論壇元老

第一次玩RT養藍圈??

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-16 21:05

CHING,今晚已買多7LBS左右既石.即暫共約15-20LBS,過幾日再去搵D細既石放落去後面位,希望可改善到水質啦.現附上一些缸照,想請教一下蕭朱肉係咪已死?因問過FS D人,佢又話未死,所以都唔知點.至於新加蕭石係有D提子草係可上,因聽聞話可吸PO4,加上LIKE個缸有D草,所以買E舊.
最後原來隻做流MAX 3000/L,請問是否足夠呢,TKS! IMG_2093.JPG 草皮,時開時唔開,但D花就比之前冇甘綠 朱肉近照 全缸照 背滴第1格落水位放石

論壇元老

dickyjai 發表於 2013-4-16 23:21
第一次玩RT養藍圈??

5係呀,講開有段古,之前其實分開左FOT滴漏及1個RT缸仔,但因滴漏缸後期漏水,加上些許問題,故轉換1個細小些既背滴玩RT羅,此藍O便是在此來的

knec0412 發表於 2013-4-17 00:16
CHING,今晚已買多7LBS左右既石.即暫共約15-20LBS,過幾日再去搵D細既石放落去後面位,希望可改善到水質啦.現 ...

就咁睇暫時都OK啊.先養定D再睇下有咩要改.唔好寄望果DD草可以吸PO4啦.當裝飾算把啦

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-17 00:23
就咁睇暫時都OK啊.先養定D再睇下有咩要改.唔好寄望果DD草可以吸PO4啦.當裝飾算把啦

CHING,0甘夜重未訓AR
我都係諗住裝飾,所以先買(因有冇都係同價,個老闆都幾好人),遲D先再買D細既生物石落第2格,同質爆第1格.同買個細豆樽用
蕭朱肉如何?是生還是已死呀?因重未拿走,tks

knec0412 發表於 2013-4-17 00:27
CHING,0甘夜重未訓AR
我都係諗住裝飾,所以先買(因有冇都係同價,個老闆都幾好人),遲D先再買D細既 ...

我都係啱啱返到屋企.就咁睇又好似未死得晒喔

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-17 00:31
我都係啱啱返到屋企.就咁睇又好似未死得晒喔

OK, TKS! 甘5阻你休息,再聊

D石可以砌高少少,同唔好D石砌到成張牆,如果唔係D流就唔通。我都係24"用厕所水玩

論壇元老

dickytam 發表於 2013-4-17 09:30
D石可以砌高少少,同唔好D石砌到成張牆,如果唔係D流就唔通。我都係24"用厕所水玩

Ching, tks for sharing, 想請問一下你個缸有幾濶呀?我真係冇乜㙯術細胞等我有時間再去魚街偷多DC先

knec0412 發表於 2013-4-17 09:46
Ching, tks for sharing, 想請問一下你個缸有幾濶呀?我真係冇乜㙯術細胞等我有時間 ...

24.18.22(水位18

論壇元老

Oic,我個缸濶15寸,但間左5寸出黎做背滴,所以只得10寸濶,可能甘樣有D難度

論壇元老

有青苔生, 水質都應該唔錯啦播..
買魚買上癮..

論壇元老

eddie330 發表於 2013-4-16 13:38
rt???
另背濾點樣用用黑波??成個浸住???

唔係黑白波呀, 係普通放落落水槽d黑波...
買魚買上癮..