海水領域 SeaFishZone

查看: 10008|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

新手幾問????請提供意見,tks [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位ching,新手玩已近2年,上月29號換左個背滴,24寸x15寸x20寸,分3倉,頭倉克波加白棉,中間約0.5磅珊瑚骨加NACQQ,尾倉1個NJ1200上水,另1個NJ1200駁9Wuv燈再去水冷出,1支好似300W既暖管較27度(知道W數太大,所以成日睇住,現溫度0K,Keep住27),再加約10lbs左右既生物石,因換缸,所以用全新廁水(之前缸太細,舊水冇翻用)故有藍0,白尾,帆吊,火焰,橙尾魔及紫月B各1,圓帽,草皮及朱肉各1,E生下1對及拳c下1隻。好啦,重點來了,知缸水重未成熟(因近見藍o同紫B現水印)加白點,但健康搶食,而朱肉亦被魚食了9成,但我冇取走,會否對水質影響好大?而圓㡌又開5哂,可能因水質未0K,如落p04,N03減又減慢NC進度,可如何建議??想加速完成NC,但落菌又5多覺有助,換水又減慢進度,那如何是好?(開缸至今已換了3次,每次約4份1)。另缸底有個死流位,有多垃圾,已每次換水都吸走,甘0K嗎?(缸內已有日生1000L造流,但因石阻擋,冇辦法)。最後我每日都開燈約9小時,缸面已有D青台粒.刮都刮5走,可以點做,tks

論壇元老

沙發
eddie330 發表於 2013-4-16 13:38
rt???
另背濾點樣用用黑波??成個浸住???

都可以叫RT既,不過主要都是養魚居多,只有1至2舊珊瑚(上述)加扭扣。黑波全浸水浮上頂住塊棉用

論壇元老

板凳
補充,5知係咪叫生物球,之前放滴漏槽用作隔聲用果種

地板
個人覺得ching你想清楚玩rt定for先。照你衣加個缸做比較。rt唔夠石。fot無環。背滴唔用黑波。要養菌加環好過。豬肉醫唔返就快清走。好臭好壞水架。

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-16 14:14
個人覺得ching你想清楚玩rt定for先。照你衣加個缸做比較。rt唔夠石。fot無環。背滴唔用黑波。要養菌加環好過 ...

Ching, 明白,今晚返去會拿走舊朱肉,tks。如想養RT既話第1格落水抽走克波,是否可買D生物石返黎打碎再放落去,以頂住塊棉呢?另以缸約90L水,須要多少lbs生物石呢?tks

論壇元老

eddie330 發表於 2013-4-16 14:28
拎走d黑波佢呢~冇作用的.
好似樓上位c hing咁講你真係要諗下自己想rt 定fot 好d,因而家咁睇你好似2樣都好 ...

tks ching,你之前果24寸背滴F0T用幾多L環呀?俾小弟參考一下呀,如我轉F0T既話,tks

論壇元老

eddie330 發表於 2013-4-16 14:51
我都唔知用左幾多環...我諗5,6L左右~

0h,tks

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-16 14:14
個人覺得ching你想清楚玩rt定for先。照你衣加個缸做比較。rt唔夠石。fot無環。背滴唔用黑波。要養菌加環好過 ...

另ching,因缸內冇甘多位砌石,如中間槽化淡下再放碎石取代珊瑚骨,可行嗎?(用網袋入住D碎石),tks

knec0412 發表於 2013-4-16 14:56
另ching,因缸內冇甘多位砌石,如中間槽化淡下再放碎石取代珊瑚骨,可行嗎?(用網袋入住D碎石),tks

如果係FOT就所有空位都放環啦。你以為生物石平啊?

論壇元老

5係呀ching,一路都想玩RT,只是如果到最後都5掂先轉F0T,而RT都只是想養D朱肉,圓帽同扭扣,魚就預10至12條最多

論壇元老

RT or FOT 兩頭吾到岸
FOT 就+環清克波, 珊瑚骨作用一般
RT - 就清克波,清珊瑚骨, 清仙魚(高手另計), 滾豆

論壇元老

24寸缸玩10至12條魚
咁就似係 F O T 而唔係 R T

論壇元老

knec0412 發表於 2013-4-16 16:23
5係呀ching,一路都想玩RT,只是如果到最後都5掂先轉F0T,而RT都只是想養D朱肉,圓帽同扭扣,魚就預10至12條 ...

一路都想玩RT,點解吾滾豆 -NO3?
24'背滴RT,10至12條魚, 會吾會多左d牙

knec0412 發表於 2013-4-16 16:23
5係呀ching,一路都想玩RT,只是如果到最後都5掂先轉F0T,而RT都只是想養D朱肉,圓帽同扭扣,魚就預10至12條 ...

如果玩RT建議你清走黑波.珊瑚骨.死咗9成豬肉.24寸缸得個1000/L造流唔夠.加豆樽.生物石.短期內唔好再加嘢啦.NC無得急.慢慢等啦.

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-16 16:40
如果玩RT建議你清走黑波.珊瑚骨.死咗9成豬肉.24寸缸得個1000/L造流唔夠.加豆樽.生物石.短期內唔好再 ...

Ching, tks。請問所須約多少lbs生物石呢?如打碎用網袋入放槽0K嗎?另如行豆豆可否放在上水槽果格呢?最後以這缸尺寸最多可容納多少條魚呢?(以買回來2寸左右),tks

論壇元老

swizz11 發表於 2013-4-16 16:39
一路都想玩RT,點解吾滾豆 -NO3?
24'背滴RT,10至12條魚, 會吾會多左d牙

因我想以換水取代豆豆,我每星期都換2次,每次都換4or5份1缸

論壇元老

BEN 發表於 2013-4-16 16:37
24寸缸玩10至12條魚
咁就似係 F O T 而唔係 R T

C兄認為可容納多少呢?(如2至3寸買回來)

knec0412 發表於 2013-4-16 17:37
Ching, tks。請問所須約多少lbs生物石呢?如打碎用網袋入放槽0K嗎?另如行豆豆可否放在上水槽果格呢?最後以 ...

真係唔明你點解咁鍾意扑嘢(我講扑爛D石)好地地一舊石做咩要扑爛佢?豆樽最好放化氮前面.不過放上水果度都OK.生物石20磅UP.魚仔可以10~15條左右
PS都係個人意見.有錯唔好打面

論壇元老

sb75boy 發表於 2013-4-16 17:51
真係唔明你點解咁鍾意扑嘢(我講扑爛D石)好地地一舊石做咩要扑爛佢?豆樽最好放化氮前面.不過放上 ...

扑野係男人都,不過要視乎對手好啦,回歸正題,因如放缸內真要向上疊,但又好似冇乜位俾D魚游,所以先問扑碎佢羅,但聽講好似碎左冇甘好,係嗎?如真既話睇黍真是要高空發展

knec0412 發表於 2013-4-16 18:02
扑野係男人都,不過要視乎對手好啦,回歸正題,因如放缸內真要向上疊,但又好似冇乜位 ...

你砌石果陣留多D窿咪得咯.D魚仔貢嚟貢去重好睇啦