海水領域 SeaFishZone

查看: 5760|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

DIY LED 加風扇問題 [複製鏈接]

樓主
小弟新手想試自組LED玩下,但請問如果我買隻恆牛串聯3粒3W,但又想加電腦散熱風扇,咁風扇應該怎樣取電呢?是否需要另加DC12V火牛?請高手指教!!

(http://item.taobao.com/item.htm? ... id=18904908592&)
(http://item.taobao.com/item.htm? ... ;id=5828967042&)

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

沙發
條飛狐返大海未?

板凳
啤啤熊 發表於 2013-4-11 18:00
條飛狐返大海未?

你咁都記得!仲要提起我尐傷心事!
佢無........得返大海喇!

咁你可唔可以答下我條問題呢?

論壇元老

最佳新人 活躍會員

地板
yoowicked 發表於 2013-4-11 18:20
你咁都記得!仲要提起我尐傷心事!
佢無........得返大海喇!

咁你揾啱人啦。我係電器白痴

論壇元老

最佳新人 活躍會員

不如你教下我點將youtube條片放上嚟啦!

啤啤熊 發表於 2013-4-11 19:48
咁你揾啱人啦。我係電器白痴

你發主題/回覆果時按"高級模式">"添加視頻",un唔un?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

風扇有幾種,DC12V,24V,AC都有
用咩DC風扇咪用咩牛
(3粒3W咁少,夠用咩?)
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-4-13 08:37
風扇有幾種,DC12V,24V,AC都有
用咩DC風扇咪用咩牛
(3粒3W咁少,夠用咩?)

清楚明白,唔該!
果三粒係兩紅一藍,用泥試下代替個慳電膽照ATS,純粹玩下。
其實我最concern係太多插頭,依家已經十幾廿個插滿,如果整支咁既LED燈仔加風扇又多兩個插頭,好麻煩,所以先問問可唔可以有咩方法風扇同LED共用電源。如果你明我講咩既話

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

yoowicked 發表於 2013-4-13 10:59
清楚明白,唔該!
其實我最concer ...

我都用緊3wLED2組,每組12粒都冇用風扇。
其實個人認為唔須要加風扇(可能懶)
支灯唔會好熱

版主

馬記廁所友

清楚明白,唔該!

夾埋一齊,共用同一電源
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

清楚明白,唔該!

照ATS係用日光色溫,即3000-4500k

vsvs 發表於 2013-4-13 16:43
夾埋一齊,共用同一電源

明白,可惜我訂了這個供電給風扇,我諗應該唔可以駁埋一齊,除非我拆散個火牛。
http://item.taobao.com/item.htm?id=5828967042

有無好建議?

版主

馬記廁所友

其實3粒3w可以唔用風扇,散熱柵夠大可以

yoowicked 發表於 2013-4-13 18:01
明白,可惜我訂了這個供電給風扇,我諗應該唔可以駁埋一齊,除非我拆散個火牛。
http://item.taobao.com ...

其實買隻3A工業牛駁埋一齊咪可以囉。 A數大D火牛沒咁熱
咁你不如用舊電話火牛,淘寶依D火牛好快打柴