海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

第八條紫后落缸了 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

初時紫后公要落缸還是有點擔心,皆因缸內藍眼寶石,由母魚變公的那一條,是缸中寶石一族的霸主,任何寶石雄性都難以下缸,但今次的紫后公並沒有令藍眼公發火,只是頭幾天招呼下,使得紫后公不敢走到母魚群中,只是靜悄悄的躲在一角,但這幾天熟悉環境之後,已返回自己的族群,一起生活,一家團聚.
IMG_1637.JPG IMG_1631.JPG

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

全部食粒未!?!

好正呀, 樓主好有耐性, 集中營都搞得掂.
我都好想群養寶石, 不過開咗口都慢慢瘦, 轉頭失蹤 tim.

iphone5 發表於 2013-4-9 14:58
全部食粒未!?!

除了其中兩條自行跳落缸外,所有紫后都是在篩著期開口食顆粒後才放的,再者第一條紫后六個月了.

第一條紫后習慣在這位置睡覺

owen 發表於 2013-4-9 15:37
好正呀, 樓主好有耐性, 集中營都搞得掂.
我都好想群養寶石, 不過開咗口都慢慢瘦, 轉頭失蹤  ...

因為喜歡自己親手撈魚,所以那裡變成最方便常到的地方.其實寶石都算容易養,以前的夏威夷寶石亦養了兩年多,藍眼及金花都好養,但比嬌柔的紫后惡.

peterleung 發表於 2013-4-9 18:52
除了其中兩條自行跳落缸外,所有紫后都是在篩著期開口食顆粒後才放的,再者第一條紫后六個月了.

邊到買易開口?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

條公個咀尖d又靚d喎.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

iphone5 發表於 2013-4-9 22:46
邊到買易開口?

可能睇你夾唔夾,集中營選魚對我來說,較為有利,容易開口.

我係wingk960 發表於 2013-4-9 22:51
條公個咀尖d又靚d喎.

對,公魚最靚個頭,母魚最搶個背,各有美感.

論壇元老

好靚, 我都想試下

不過怕被一對蕃茄追打
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

sheep14 發表於 2013-4-10 04:41
好靚, 我都想試下

不過怕被一對蕃茄追打

咩蕃茄咁惡! 我都有條專打蔴包蝶的小丑.

peterleung 發表於 2013-4-9 23:40
可能睇你夾唔夾,集中營選魚對我來說,較為有利,容易開口.

日on ??
有一條已陣亡