海水領域 SeaFishZone

樓主: angus812
打印 上一主題 下一主題

急……清唔清缸好呢? [複製鏈接]

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

樓主
你嘅水量大約120L,而你上水泵,化氮都冇基本要求嘅水平,生物環亦唔足夠。
應先搞好硬件,養好菌先考慮買魚。
個人建議~這水泵最少3000L(因要推埋水冷,水冷如放旁邊),化氮可處理300L水量比較好,生物環最好用sera環12L以上。只供參考,希望幫到你。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

沙發
angus812 發表於 2013-4-5 16:53
thanks!
我水冷而家諗住獨立上水,可以嗎?
環而家打爆頭兩倉,第三倉就一半加nac 3+

師兄,上水泵流量多少,應以水量x15~20比較合理,而如果你分兩個上水泵,兩個泵運作時都會產生熱量,直接令水冷制冷時間增加,用電量亦相繼增加。而且你背滴漏缸,有位置加多個上水泵,倒不如加多生物環。3000L上水泵應足夠推埋水冷,考慮清楚先決定如何處理吧,加油啊,師兄。

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

板凳
angus812 發表於 2013-4-5 16:53
thanks!
我水冷而家諗住獨立上水,可以嗎?
環而家打爆頭兩倉,第三倉就一半加nac 3+

還有化氮問題,倉位可放幾大,最好放大水量化氮。都是那句,,,師兄,加油,等待你開心地養到自己喜歡的魚。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan