海水領域 SeaFishZone

查看: 30240|回復: 88
打印 上一主題 下一主題

一入珊瑚深似海 [複製鏈接]

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主

希望呢度可以多的Ching 分享下養角經驗呀
好與壞都得, 等我呢的新手知多的

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
教下我
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-3-17 15:25
教下我

你都要人教

最佳新人

地板
我覺得第一步 要有一件粗生角 睇佢既態 同 皮 再決定水質 需要點改善 當然kh 鈣 鎂 數值要keep到

最佳新人

我都想知多D

首先揀d易玩的品種
同埋印尼角好似易養d

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

pun 發表於 2012-3-19 12:24
首先揀d易玩的品種
同埋印呢角好似易養d

我都覺得菲濟嘢又貴又難養
除非水滾茶靚, 唔喺都會變啡

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

今朝發覺件瓦片生到貼住件角,
搞到件角燒左少少,
好彩發現得早

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

噚日入左2 件角角

影低佢先, 驚佢唔知幾時變啡角

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

totoleong 發表於 2012-3-24 12:36
今朝發覺件瓦片生到貼住件角,
搞到件角燒左少少,
好彩發現得早

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

totoleong 發表於 2012-3-19 13:08
我都覺得菲濟嘢又貴又難養
除非水滾茶靚, 唔喺都會變啡

我就未啡過, 次次變色只會好似省左潔而亮咁....  白雪雪!  

Professor 發表於 2012-3-27 10:30
我就未啡過, 次次變色只會好似省左潔而亮咁....  白雪雪!

咁搞笑師兄
我可以選擇放棄,但不會放棄選擇

探長 發表於 2012-3-27 16:15
咁搞笑師兄

這可是痛苦的經歷來噢!   
"死亡習作"!!!!  

(最近俾我攪攪下, 又有番d 起色喎!)

Professor 發表於 2012-3-27 16:55
這可是痛苦的經歷來噢!   
"死亡習作"!!!!  

有起色就好喇,放咗照片同大家分享未呢

探長 發表於 2012-3-27 16:57

好!  探長叫到, 我返去搵搵, 睇下搵唔搵得番白雪雪O既時期O既照片先!

明天貼上來~!

探長 發表於 2012-3-27 16:57

原來我之前唔小心delete 左! 搵唔番d 相!

曾在夢幻出post 問過各位大師的! (不過 d 相冇左) -----> http://www.reef.hk/forum/topic/2 ... %E5%95%8F%E9%A1%8C/

只搵到少少, 左邊是開始變白的 (最後成舊都白晒), 右邊是同一件, 不過最近開始又有番d 色喎!

後面o個件 nana 都是, 本來白雪雪, 滑 lu lu, 呢個星期底部啡番少少, 頂頭有番少少藍色~

Professor 發表於 2012-3-28 12:22
原來我之前唔小心delete 左! 搵唔番d 相!

曾在夢幻出post 問過各位大師的! (不過 d 相冇左) -----> ht ...

d 相冇咗我見係你個 photobucket file 損壞或者過期喎

探長 發表於 2012-3-28 13:16
d 相冇咗我見係你個 photobucket file 損壞或者過期喎

就是之前見好似好多頁咁, 咪 DELETE 左D 唔要O架囉!

忘了夢幻個POST D 相是從O個度LINK 過去的~

Professor 發表於 2012-3-28 13:24
就是之前見好似好多頁咁, 咪 DELETE 左D 唔要O架囉!

忘了夢幻個POST D 相是從O個度LINK 過去的~ {:6_1 ...

我都試過

我分享下經驗啦!  (講到離晒題)
真是班門弄斧了~

應該是水太肥, 餵魚太多..燈照太長吧....

在大班度撞到魚友"光軍", 佢點左我買 CORAL SNOW 同BIO-MATE, 加上我自己又買左蛋白包, 沸石 (冇用桶,只放在水流的地方)  明顯水質好左!  連刷青苔O既次數都少左!  

個人擔心少左, 心情自然好左, 心情好左引致到人都靚左, 考試仲100分O添!

(以上廣告說話, 由 ZOEVIT及大班提供!)