海水領域 SeaFishZone

樓主: knec0412
打印 上一主題 下一主題

新開缸一問 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我見ching 行zv 系統 石頭超少都可以保持no3 0 po4 0.003 用hana check 的

甘我就聯想到 d菌 其實唔需要甘多石頭都ok。 我行豆 溝沙 已經張no3 減到0.2 po4 用salifert 體系透明藍 等於0.00x

其他問題。。都系等vsvs 大師回答。。我好多野自己未搞過 唔甘講。。哈哈

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我魚現在5寸耳班一條, 青魔仔8條 3寸黃吊3條 我餵珊瑚餵魚無手軟ga。。

都系多得豆豆。。

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

chihim 發表於 2013-3-21 12:10
我見ching 行zv 系統 石頭超少都可以保持no3 0 po4 0.003 用hana check 的

甘我就聯想到 d菌 其實唔需要 ...

我只不過將我失敗經驗分享下
失敗大師
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

knec0412 發表於 2013-3-21 10:20
Ching, 我諗住清缸底,因易打理。生物石約25至30lbs,倉內放珊瑚骨,甘0k嗎I

我以前試過放骨,NO3真係會高企,
簡單24"缸,只需要化氮同生物石可以,另加biopellet更好(換水次數可少啲,你估成日換水易咩)
至於蛋白包,活性炭,PO4X4豆,藥水,VOLKA,日後自己覺得有乜問題就用乜,正所云養到同養得好係兩回事,你自己接受邊套就邊套
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

knec0412 發表於 2013-3-21 10:23
Ching, LED燈,3粒,每粒10w,如須強光是否應放中間偏上俾佢地吸光較好呢?扭扣只養普通細種扭扣

現時好似冇真正單塊晶片10W藍光呀,白色就有
單靠透鏡唔太理想

論壇元老

vsvs 發表於 2013-3-21 13:11
我以前試過放骨,NO3真係會高企,
簡單24"缸,只需要化氮同生物石可以,另加biopellet更好(換水次數可少&#21 ...

tks Ching, 另外請問一下biopellet中文係咩ar,tks

論壇元老

vsvs 發表於 2013-3-21 13:15
現時好似冇真正單塊晶片10W藍光呀,白色就有
單靠透鏡唔太理想

E,5通又俾人點?因支燈係DlY,架生同魚舖D人買

版主

馬記廁所友

knec0412 發表於 2013-3-21 14:02
E,5通又俾人點?因支燈係DlY,架生同魚舖D人買

我都唔肯定,最近我都DIY LED
買到CREE10W白光7500K,藍光最大只有5W(單塊晶片計)
望其他師兄解答

版主

馬記廁所友

knec0412 發表於 2013-3-21 14:01
tks Ching, 另外請問一下biopellet中文係咩ar,tks

即係"豆豆"

論壇元老

vsvs 發表於 2013-3-21 14:25
即係"豆豆"

Ching, 可否介紹一下有冇邊一隻既豆豆樽同NACQQ差5多大小既size呀,因缸位有限,tks

版主

馬記廁所友

你搵下NP通心粉 討論

論壇元老

vsvs 發表於 2013-3-21 16:10
你搵下NP通心粉 討論

Tks ching

最佳新人 論壇元老

你手中 LED 9 成係大陸多芯片珠... 麻麻地.

所謂10W, 5W, 3W. 講緊係MAX DRIVING POWER
一般大家講緊CREE 3W XPE, 多數只用700ma去推, 3.3v*700ma = 2.31w, MAX係1000ma(3.5v). = 3.5x1000=3.5w
一般大家講緊CREE 5W XTE, 多數只用700~1000ma去推, 3.0v*700ma~1000ma = 2.1W ~ 3W, MAX係1500ma(3.4v). 3.4*1500 = 5.1W
一般大家講緊CREE 10W XML, 多數只用700~1500ma去推, 2.9v*700ma~3.1v*1500ma = 2.03W ~ 4.65W, MAX係 3.35 * 3000 = 10.05W

幾多W只係視乎你用幾多電流去推. 講幾多W基本係無意義的. 大陸野都可以推到好高火數, 但效能好弱雞, 所以最重要係睇用咩野燈珠.