海水領域 SeaFishZone

樓主: Muimui0311
打印 上一主題 下一主題

No 3 [複製鏈接]

換缸?

搵人訂做背滴後嗰part  

最小深4  寸先有效

最佳新人 熱心會員 論壇元老

支DI濾水器,唔係好記得尺寸了,高大約18吋高,直徑5吋
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

Oh tks ching.

r199818 發表於 2013-3-25 21:46
支DI濾水器,唔係好記得尺寸了,高大約18吋高,直徑5吋

Tks ching.

Muimui0311 發表於 2013-3-25 22:08
Tks ching.

用過無用

Ricky0509 發表於 2013-3-25 09:35
師兄背瀘每個倉幾多寸 x  幾多寸   幾多個倉
你要沙底無問題.......好似一張咁厚la
有兩個解決方法

ching 你所講係咪就咁放d提子草係第二倉?只係用燈照住就得?24小時?
我正想開個16"缸仔玩下,請指教

yesss.....每日6 to 10 hrs use white lighting

樓主, 有無睇過豆豆樽, mini-50
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=14281312040
個SIZE 可能你用到喎

我個24inch 缸都係用呢隻
我用之前, D 水有D "聲" 味, 用完之後, 完全無味, 好似清水一樣
試下豆豆啦, 幾好架

Ching, 真有心,tks。因未用過,想問多D,是否外置?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Muimui0311 發表於 2013-4-3 19:30
Ching, 真有心,tks。因未用過,想問多D,是否外置?

可以用個泵仔去推雙魚牌外置樽或沙樽, 咁未可以外置

Tks ching.

每兩天換30%至50%的水(用RO或蒸餾水開鹽). 但我認為你需要先找出為什麼NO3如此高 (是不是因為過高bioload或新魚缸問題).  解決問題的根源同樣是重要的.

沙床上是不是紅藻(cyanobacteria)?  你的魚缸set了多久?

我覺得你魚缸都幾重loading (coral),Skimmer 要 tune 好 D.

樓主, 我講既mini-50 係內置

外置都有架, TAOBAO 睇下啦

d.crab 發表於 2013-4-3 23:53
樓主, 我講既mini-50 係內置

外置都有架, TAOBAO 睇下啦

Tks ching. 內置就沒位了,等我換下外置。

espana 發表於 2013-4-3 23:47
每兩天換30%至50%的水(用RO或蒸餾水開鹽). 但我認為你需要先找出為什麼NO3如此高 (是不是因為過高bioload或 ...

其實本身水喉水都有20+。近期用石都唔得。魚又得1條小丑。開始懷疑D沙,有冇關係?珊瑚又是否太多,又有冇影響呢?
不過近期又遇到另一大問題,加乜魚,一日至2星期就死。前後死了好幾條吊和小丑。我的缸有2吋沙,有冇係?諗住清剩1cm做裝飾,會否好D?希望指教。真的懊惱。

個缸開左2至3個月。沙內是否紅藻我唔係咁識睇,不過前幾日在可見的地方吸了1吋沙,諗住呢2日清剩1cm。對水質有冇幫助呢?

1) 餵很多食物?
2) De-nitrate 需要慢水流.  在您的系統也許無用.  
3) 上網看看 Seachem Purigen.  我覺得這是非常有用的吸收溶解有機化合物 (DOC) 產品. 我一直在使用Purigen.
4) Deltec應該是不錯的skimmer.  但要 tune 好 (Skimmer有沒有東西出來?).  我也是用Deltec (1700L).
5) 沙 - 我不知道它如何影響你的No3, 因為你的沙床是很新.
6) 你用什麼來測No3 (什麼牌子)?
7) 我個人認為沒有必要使用棉進行過濾. 棉很可能是您的NO3工廠 (Nitrate factory).  我的魚缸靠石,沙和大skimmer.  (現不是合適的時間改.  但請記住Nitrate factiry這一點.)

先set好你的魚缸再說(購買)魚.  說實話,我覺得你有多過你可以處理(應付)的珊瑚.