海水領域 SeaFishZone

查看: 3601|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

出細白,快換缸 [複製鏈接]

樓主

現有24吋濾桶FOT, 過幾日換30吋背濾。但前日藍吊出細白,已落銅藥。但金眼吊同小丑唔知係咪頂唔順,昨日已陣亡。昨晚返屋企條藍吊好番D, 石美人同魔魚都無事,繼續落銅藥。原打算用舊缸水同環過新缸,另加水同環,而家係咪唔可以?如果係,要等新缸養完水要好耐。2個缸係屋企好阻,請問各位有乜心得及方法,令唔使咁耐。謝謝!

沙發
如果新缸都係玩FOT。我就唔理。照搬過新缸

論壇元老

板凳
有白點未清...唔好用舊環舊水, 可以去漁街嘅魚"階"買養開菌嘅SERA環, 用佢開缸已可即落魚..!
但你要確定D魚冇白點至好過缸, 如果唔係又係盞攪!
買魚買上癮..

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
咁執着有白點.但做咩唔Q魚先.如果諗住Q魚.咁就一鑊過缸喇.冇須諗咁多喎.只後未落銅囉.
白點落銅都要7-14日.所以都冇咩所謂囉.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

唔Q魚點都有
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

暫時用24寸缸做Q缸,30寸缸行新水,
等白點搞掂哂後,將魚,環,搬過30寸缸!
長遠來說,一定要Q魚!開唔到Q缸,就用AB捅!

多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

條藍吊係同魚友買的,所以無Q. 新缸都係FOT, 已買咗D環,買環好貴我都係用舊缸養番最少14日,用新環係新缸養水,落硝化茵,並將舊缸的調晒。多謝各位師兄。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

舊環既然已經無白點,可以洗淨用番,唔用都可以送,
唔好掉左佢,有用架
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

唔好意思,我講得唔清楚,我只係相調咗2舊長滿紅苔的生物石。而且而家用緊好渣嘅環,不過養咗成年有菌,而個新缸個倉做得大,所以消除白點後,會放埋入新缸。
另再感謝ybkwok早前送的龍骨。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

點解佢冇送俾我.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

漏嘴添

最佳新人 活躍會員 論壇元老

alan@aqua 發表於 2013-3-15 13:44
有白點未清...唔好用舊環舊水, 可以去漁街嘅魚"階"買養開菌嘅SERA環, 用佢開缸已可即落魚..!
...

想問下漁街嘅魚"階"買養開菌嘅SERA環點賣架?

oh08yeah08 發表於 2013-3-16 00:19

生蟲水族
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

大概幾錢1L?

論壇元老

oh08yeah08 發表於 2013-3-16 00:19

價錢同其他人賣未養菌嘅一樣..好似1000蚊10L..唔記得啦...你上去LOOKLOOK!
買魚買上癮..