海水領域 SeaFishZone

查看: 8545|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新手開缸問題+除白點紀錄 [複製鏈接]

樓主
小弟背滴缸24" x 13" x 12"
而家已經開缸第15日........
頭1個星期 no2都冇升, 於是就問下人, 叫我餵多d野食整污濁個缸同埋落銷化細菌
於日每日餵2次...........
係第9日果陣 no2 係0.25
之後9~14日都係0.25 我亦都係keep住每日落2次糧
今日第15日啦...no2 又升左d, ~0.5
想問下係咪都係keep住每日餵2次同埋落銷化細菌????????

另外, 發現條開缸藍魔有白點, 琴日落左銅
test過之後只係0.25, 想問下加到幾多先好???
而家藍魔身上都經冇晒白點啦

沙發
有冇師兄解答>>???

板凳
想問多問...而家24"缸得返條1"半左右既黃尾藍魔加一條半"到既藍魔仔
會唔會唔夠魚開缸

地板
我係wingk960 發表於 2013-3-15 13:42
你想解答D乜..銅0.3PPM KEEP7-14日.NCYCLE.唔駛理.
你有Q缸.但又唔Q落主缸.上次問完.D CHING都答晒你.
N  ...

但我q缸n cycle都未完...........所以我先主缸落

我係wingk960 發表於 2013-3-15 14:14
咁就更加唔駛理。照keep7-14日就k晒白點。但必需要0.3ppm.

ok~再update...thx

ybkwok 發表於 2013-3-15 15:18
Q缸唔使等N-Cycle ,無環都可以每曰換水Q魚

但係我入面有魚魚wo???

想問埋我個化氮應該幾時開?

alan@aqua 發表於 2013-3-16 13:41
你地誤會哂, 其實樓主大果個係Q缸...細果個先係主缸!

下.........?有d咁既事>>

岩岩check過no2, 主缸no2好高下...而家升到1~2
而q缸就都升到1...而家可以做既係咪只有等????????

Timothy 發表於 2013-3-17 12:05
我其實想問你好耐!你係邊度買魚呢?成日有嘢送!另外,你先搞好一個缸先啦!一陣主缸,一陣又Q缸!落 ...

我而家都等緊2個缸完n cycle呀...冇唔乖呀..

今日q缸 no2 ~ 1 主缸no2 ~ 2
但係q缸相對之下d水好混濁
點解會咁既???關唔關我之前跌左d環同綿落去????
仲有想問下洗唔洗換下q缸d水??????