海水領域 SeaFishZone

查看: 8484|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

新手開缸問題+除白點紀錄 [複製鏈接]

樓主
小弟背滴缸24" x 13" x 12"
而家已經開缸第15日........
頭1個星期 no2都冇升, 於是就問下人, 叫我餵多d野食整污濁個缸同埋落銷化細菌
於日每日餵2次...........
係第9日果陣 no2 係0.25
之後9~14日都係0.25 我亦都係keep住每日落2次糧
今日第15日啦...no2 又升左d, ~0.5
想問下係咪都係keep住每日餵2次同埋落銷化細菌????????

另外, 發現條開缸藍魔有白點, 琴日落左銅
test過之後只係0.25, 想問下加到幾多先好???
而家藍魔身上都經冇晒白點啦

最佳新人 論壇元老

沙發
keep銅係0.25ppm到14日藍魔白病點醫好
但銅將壓制銷化細菌生長, 延長氮週期.
黃波紋吊; 藍線兔; 狐狸; 北斗; 珠仙; 藍點吊;

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
白點加魚唔Q又再有
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
有冇師兄解答>>???

想問多問...而家24"缸得返條1"半左右既黃尾藍魔加一條半"到既藍魔仔
會唔會唔夠魚開缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你想解答D乜..銅0.3PPM KEEP7-14日.NCYCLE.唔駛理.
你有Q缸.但又唔Q落主缸.上次問完.D CHING都答晒你.
N CYCLE 唔係你話想完就完.等等下,就會完.你想快.問人拎舊環.咁就唔使等.
白點.落0.3PPM,7-14日唔駛理.唔好換水.咁就得.肉眼好多野你都睇唔到.睇唔到唔代表佢冇.
如果你唔Q魚.就快D學識用藥物.落銅係基本野.只要係白點.跟足方法.係一個程式黎.唔會有錯.有錯都係人為.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-3-15 13:42
你想解答D乜..銅0.3PPM KEEP7-14日.NCYCLE.唔駛理.
你有Q缸.但又唔Q落主缸.上次問完.D CHING都答晒你.
N  ...

但我q缸n cycle都未完...........所以我先主缸落

咁就更加唔駛理。照keep7-14日就k晒白點。但必需要0.3ppm.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-3-15 14:14
咁就更加唔駛理。照keep7-14日就k晒白點。但必需要0.3ppm.

ok~再update...thx

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-3-15 13:42
N  ...

你果句:(你又唔Q落主缸)係唔係粗口黎架?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

superdavidnana 發表於 2013-3-15 14:08
但我q缸n cycle都未完...........所以我先主缸落

Q缸唔使等N-Cycle ,無環都可以每曰換水Q魚
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-3-15 15:18

但係我入面有魚魚wo???

想問埋我個化氮應該幾時開?

ybkwok 發表於 2013-3-15 15:15
你果句:(你又唔Q落主缸)係唔係粗口黎架?

係你咁衰先諗得到。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

要搞清楚,無環無濾水,淨係有水同氣泵都可以養魚,
不過唔知養到幾耐!
所以無箘都養到魚!
化氮係長開
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-3-15 15:31
係你咁衰先諗得到。

見你扯到咁恆,驚你忍唔到啫
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

你地誤會哂, 其實樓主大果個係Q缸...細果個先係主缸!
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2013-3-16 13:41
你地誤會哂, 其實樓主大果個係Q缸...細果個先係主缸!

下.........?有d咁既事>>

ybkwok 發表於 2013-3-15 15:18

咸水魚q缸size可以最細幾細養到呀?因屋企已經有兩個缸喇,浄係q魚唔想咁大
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

tina_leung424 發表於 2013-3-16 14:56
咸水魚q缸size可以最細幾細養到呀?因屋企已經有兩個缸喇,浄係q魚唔想咁大

我9x9x9