海水領域 SeaFishZone

樓主: superdavidnana
打印 上一主題 下一主題

救命呀!!!!!落咩魚開缸都死?? [複製鏈接]

ybkwok 發表於 2013-3-10 16:27
升高D,去到0.4-0.5ppm

點樣升高d???我而家個24"主缸都係咁, 等緊佢升呀, n cycle未完

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

superdavidnana 發表於 2013-3-10 16:36
點樣升高d???我而家個24"主缸都係咁, 等緊佢升呀, n cycle未完

加多D咪升囉
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-3-10 16:41
加多D咪升囉

加多d???點樣加多d??no2 wo

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

唔好意思,搞錯左,以為係落銅
N02呢,其實數字唔重要,最重要係過程。
升左上去後,不論升幾多,只要回落到O,
就搞掂
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-3-10 16:48
升左上去後,不論升幾多 ...

收到, 而家呢幾日都keep住0.25, 等緊佢跌!!thx~

聽日再試加魚再update

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

唔好再加魚,一路加魚一路升,唔會跌,仲有機會反缸
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-3-10 17:11
唔好再加魚,一路加魚一路升,唔會跌,仲有機會反缸

我唔係指主缸, 我指係個q缸, 個q缸冇魚............如題

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

但係你再加魚落去,D菌要再造多D,N02先會回落,
時間亦會長D,你而家個Q缸入面有乜,用緊乜野開缸
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-10 16:48
升左上去後,不論升幾多 ...

哈哈。正朦老黎
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-3-10 17:23
哈哈。正朦老黎

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-10 16:27
升高D,去到0.4-0.5ppm

有冇攪錯....樓主講緊嘅係NO.2呀
買魚買上癮..

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

alan@aqua 發表於 2013-3-10 19:10
有冇攪錯....樓主講緊嘅係NO.2呀

我未瞓醒呀嘛
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

sb75boy 發表於 2013-3-10 16:09
比多D資料D師兄先幫到你.器材。水質之類

我個缸係30”背漏,分四倉,1倉棉花加生物環,2倉生物環(打爆),3倉nac qq加小量生物環,最後netjet 1700上水泵•
而家no2~0,ph8.2~8.3左右,nh3~接近0,no3都接近0
之前有玩過珊瑚,玩咗半年,不停買,不停死,
而家轉玩fish only,開缸魚三間仍活著,差唔多成年,途中買過不少魚,無一幸免,最長養咗條籃圈,有半年,係咪水質有問題?究竟是出現咩問題呢?!

論壇元老

angus812 發表於 2013-3-11 00:44
我個缸係30”背漏,分四倉,1倉棉花加生物環,2倉生物環(打爆),3倉nac qq加小量生物環,最後netjet 17 ...

我覺得你個缸嘅生物環同水流都唔夠做...!
我以前個缸同你現在個缸似足9成! 養海水魚又係經常死, 跟住轉養花羅漢就ok, 養咗幾年羅漢悶悶地想養番海水魚, 請教d高手, 都係叫我換缸!(呎吋一樣)行滴漏, 行大水流, 多環 咁就一定唔會養死魚...so far 開缸到現在近5個月, 死過兩條魚...一條黃吊俾條粉吊打到收口慢慢死, 另一條金毛巾就買番來後從不開口等餓死(差唔多兩個月),
現在個缸養了近廿條魚, 仙,碟,吊都有!
買魚買上癮..

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

你個化氮唔夠用
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

岩岩買左條3點白, 對緊溫
岩岩check過d水, no2 = 0, 但ph值好高
新水黎 係咪正常???

angus812 發表於 2013-3-11 00:44
我個缸係30”背漏,分四倉,1倉棉花加生物環,2倉生物環(打爆),3倉nac qq加小量生物環,最後netjet 17 ...

換個大水量上水泵!起碼3000L

Timothy 發表於 2013-3-11 19:13
換個大水量上水泵!起碼3000L

我都覺,我仲要接住個水冷,出水超慢!化痰就打到泡,都係廿四味色!
另想多問:
我缸邊成日出現啲綠色野痴住快玻璃,砂面亦有紫色唔知係咩嚟,會影響水質嗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Nacqq 加多個