海水領域 SeaFishZone

樓主: superdavidnana
打印 上一主題 下一主題

救命呀!!!!!落咩魚開缸都死?? [複製鏈接]

論壇元老

樓主
D麾好捱得果喎...新水冇硝化細菌都應該捱到5,7日,我懷疑你個缸或者其他硬件有問題(是否俾其他野污染左?)你試下張個FOCUS唔好淨係放係D水度...
買魚買上癮..

論壇元老

沙發
果掛濾和D濾材都唔似有問題 新水有冇除氯...果缸買左幾耐?仲有冇玻璃膠味? 買1條3點白再試...唔死就加多2條魔仔養水, 死嘅就清哂D水洗淨個缸哂佢兩日太陽再試過!
買魚買上癮..

論壇元老

板凳
D魔放左幾耐就死?
買魚買上癮..

論壇元老

地板
死前有冇乜野反應?
買魚買上癮..

論壇元老

好奇怪喎...第1條藍魔開水後幾時放?
買魚買上癮..

論壇元老

根本就似中毒喎..
買魚買上癮..

論壇元老

你D做法都好正常吖...
買魚買上癮..

論壇元老

你會唔會落錯唔係鹽...係糖呀..(一笑)
買魚買上癮..

論壇元老

各位CHING還有咩意見?
買魚買上癮..

論壇元老

最後...會唔會咁唔好運,幾條魔都有事? 但呢個機率係好低..
買魚買上癮..

論壇元老

wa...0.25係乜單位? 若果係25PPM/L就死得啦...但新水冇理由會污染得咁快喎, 咁你100%換哂d水佢, 養條3點白再試過啦!
買魚買上癮..

論壇元老

要出去了, 晚點再講..
買魚買上癮..

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-10 16:27
升高D,去到0.4-0.5ppm

有冇攪錯....樓主講緊嘅係NO.2呀
買魚買上癮..

論壇元老

angus812 發表於 2013-3-11 00:44
我個缸係30”背漏,分四倉,1倉棉花加生物環,2倉生物環(打爆),3倉nac qq加小量生物環,最後netjet 17 ...

我覺得你個缸嘅生物環同水流都唔夠做...!
我以前個缸同你現在個缸似足9成! 養海水魚又係經常死, 跟住轉養花羅漢就ok, 養咗幾年羅漢悶悶地想養番海水魚, 請教d高手, 都係叫我換缸!(呎吋一樣)行滴漏, 行大水流, 多環 咁就一定唔會養死魚...so far 開缸到現在近5個月, 死過兩條魚...一條黃吊俾條粉吊打到收口慢慢死, 另一條金毛巾就買番來後從不開口等餓死(差唔多兩個月),
現在個缸養了近廿條魚, 仙,碟,吊都有!
買魚買上癮..

論壇元老

superdavidnana 發表於 2013-3-11 18:53
岩岩買左條3點白, 對緊溫
岩岩check過d水, no2 = 0, 但ph值好高
新水黎 係咪正常???

條3點白還健在嗎?
買魚買上癮..

論壇元老

superdavidnana 發表於 2013-3-15 13:29
健在呀...仲好生猛...第2日已經開左口

KP住啦...過兩日買多條魔就等N-CYCLE完成啦! GD LUCK!
買魚買上癮..

論壇元老

superdavidnana 發表於 2013-3-11 18:53
岩岩買左條3點白, 對緊溫
岩岩check過d水, no2 = 0, 但ph值好高
新水黎 係咪正常???

PH 高咪好囉...遲D想佢高都難呀!
買魚買上癮..

論壇元老

superdavidnana 發表於 2013-3-16 13:42
仲要加魚??個q缸得14"咋wo.....我24"主缸開緊缸都係條1條1"半既藍魔+半"既藍魔

妖! 我以為你講緊個24"缸呀!!!!!!!!!
買魚買上癮..