海水領域 SeaFishZone

樓主: tony86
打印 上一主題 下一主題

Q桶第一次死魚 [複製鏈接]

其實大家長期一條接一條禁買點解吾諗下開多個缸仔,4.5升都接受到開個多一倍水十升既都吾大得去邊

最佳新人

andy3210 發表於 2012-3-13 23:27
其實大家長期一條接一條禁買點解吾諗下開多個缸仔,4.5升都接受到開個多一倍水十升既都吾大得去邊

師兄意思係Q缸?

最佳新人

今個冬天, 我淨係Q過1條藍仙而已 (冇記錯應該係12月17號買的)
果陣真係好凍, Q缸又岩岩比我清走左
(原本預定入左法仙後唔再加魚, 所以清左個Q缸, 點知都係中左毒XD)
所以要用AB桶, 冇記錯的話我係1~2日換一次水的, 換果陣特登搵支探耳仔既溫度計探一探A桶溫度
都係B桶較番岩個溫度, 爭0.1~0.2度左右, 之後就直過B桶啦
好在果陣冇咩事, 藍仙到而家都依然大食健在

tony86 發表於 2012-3-14 00:48
師兄意思係Q缸?

係呀...Q缸.

最佳新人

andy3210 發表於 2012-3-14 08:39
係呀...Q缸.

12"缸可否做Q缸呢?我有個12"缸呀.

最佳新人 突出貢獻

tony86 發表於 2012-3-14 16:00
12"缸可否做Q缸呢?我有個12"缸呀.

那你養條大少少的魚又如何處理?

用何種方法都有其長處或短處,

應先了解後才使用.
主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

最佳新人 活躍會員 論壇元老

唔養唔會死