海水領域 SeaFishZone

查看: 8865|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

太后死因 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
條太后由魚友入左都有四個幾月, 一直健康大食, 直至早幾日去完旅行後, 發現太后食慾欠佳, 對魚糧漸漸失去興趣, 最多都係食一至兩口糧, 昨日觀察太后情況急轉直下, 魚鰓見微紅, 立即換水三份次一, 今早起身就發現太后已經返左家啦
一直都係魚糧加氨基酸餵食, 定期餵海綿糧, 紫菜
水質check過無問題, 開缸大約一年, 魚缸內有耳斑仔一條(size和太后一樣大, 一同相處左幾個月, 無打架), 小丑兩條(旅行前入缸, 其中一條超搶口, 完全唔驚仙魚)
睇返條太后, 尾部有開叉, 會唔會係被魚打至收口?
一話係有病(魚鰓見微紅), 導致太后死亡?如果是的話, 應該如何處理?
小弟想嘗試了解太后死因, 盡力避免歷史重演, 請各師兄指教

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
收左背?
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

板凳
阿峻 發表於 2012-3-13 11:50
收左背?

同意

最佳新人 活躍會員

地板
即係...d咩..???

Harlequin Bass; Flame Hawkfish; Black & White Ocellaris Clownfish; Fiji Blue Devil Damselfish; Auripinnis Damselfish; Blackmouth Bicolor Chromis; Jansen Saddle Wrasse; last but not least Clown Hawkfish

唔好意思, 補充返少少, 最後情況係收背, 收口, 魚鰓見微紅,
- 想問下是否被魚打, 導致收背, 收口, 鰓見紅?
- 或者係因為病菌, 導致收背, 收口, 鰓見紅?
thx

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

太后真難搞

我覺得應該係比魚打到收口。

論壇元老

新界西

會唔會係小丑做

論壇元老

收工好輕鬆'樂在小魚中

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

redink 發表於 2012-3-13 17:47
會唔會係小丑做

我都覺得有機會係小丑做, 不過日間時並無發現小丑打太后
如果真係小丑做, 咁就一定無得留低啦

論壇元老

新界西

小丑都幾揪得嫁

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

其實好多時  條魚係有病先比人打
有機會是腸胃病  我之前養太后都好健康
係餵Ocean糧配蝦肉  有時補品食太多  
會有反效果  適當餵就可以
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

呢個SIZE睇落去收左背都有一段時間, 樓主可否記得買返來之時係咪呢個樣?

要收背去到呢個SIZE都要成個月

andy3210 發表於 2012-3-14 14:14
呢個SIZE睇落去收左背都有一段時間, 樓主可否記得買返來之時係咪呢個樣?

要收背去到呢個SIZE都要成個月

旅行之前未收背, 健康大食, 不過去左旅行十幾日, 只不過係出門口前放左隻小丑出來, 所以有十幾日無見過佢地

阿峻 發表於 2012-3-14 13:51
其實好多時  條魚係有病先比人打
有機會是腸胃病  我之前養太后都好健康
係餵Ocean糧配蝦肉  有時補品食太 ...

如果日日用氨基酸浸糧會否過多補品呀?

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員

我覺得內寄同腸胃炎都有可能!

crazyfish 發表於 2012-3-14 15:09
我覺得內寄同腸胃炎都有可能!

想了解多一些, 請問內寄和腸胃炎是甚麼原因所導致?

乾糧消化吾好就會, 以前好多人話餵黑金; 但多名苦主愛魚都脹肚死.