海水領域 SeaFishZone

查看: 3035|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

新魚要點做 [複製鏈接]

樓主
我之前買左2條小丑1條人工1條野生
我就買翻黎對溫1h先
之後對水1h
之後落缸
但系過左1-2日小丑就呼氣
呼吸急促、鳃持续地张开

甘我想問下大家買翻黎點做
系咪要過1過淡水先?

20/4開新缸-30"滴漏 NJ3000 BMC5

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
冇Q落缸.有病就要識得醫了.MO仔常見就中山埃.一係就發毛.
多數新MO返黎.落一落甲雞藍.浸一陣.用黎減山埃毒.如發毛就TDC.不過見到發毛時.其實都唔易救了.
新魚唔好攪咁多野.到定左覺得有問題先過一過淡.過淡唔係萬能架.多數只係K UFO飛蝶虫.唔係咩都要過淡架.
睇定D先喇.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 論壇元老

板凳
對溫唔使1hr, 廿分鐘足夠 ! 對水就可以耐D都得

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
水質得唔得?
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

最佳新人 論壇元老

正常計屋企缸水理應好過魚舖D水...........

我係wingk960 發表於 2013-2-22 18:42
冇Q落缸.有病就要識得醫了.MO仔常見就中山埃.一係就發毛.
多數新MO返黎.落一落甲雞藍.浸一陣.用黎減山埃毒 ...

甲基藍直接落魚袋中?我一直都有枝係度但唔知幾時用同用係咩地方度
經常只做CD ROM ,薺睇唔覆''

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

whyo 發表於 2013-2-23 15:48
甲基藍直接落魚袋中?我一直都有枝係度但唔知幾時用同用係咩地方度

新魚返黎對水時落一滴就ok. 我好耐冇落。因為個d藍色好麻煩。唔小心就一屋都係
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-2-23 16:04
新魚返黎對水時落一滴就ok. 我好耐冇落。因為個d藍色好麻煩。唔小心就一屋都係

嗯嗯,冇錯《好難整走
20/4開新缸-30"滴漏 NJ3000 BMC5