海水領域 SeaFishZone

樓主: superdavidnana
打印 上一主題 下一主題

(updated)新手24背滴"缸 [複製鏈接]

superdavidnana 發表於 2013-2-23 14:14
想問難唔難整???budget大約幾多??

唔難,五金鋪買PVC喉,T,曲,跟圖咁駁,唔洗落膠水,逼實就得,喉要界幼坑,用蚊網包住再用索帶索實,三幾十蚊搞掂。

superdavidnana 發表於 2013-2-23 15:54
而家打升係咁, 想買個aqua one櫃 +個套裝缸(with頂瀘, 燈,)
再用底喉+ 沙

抽底喉個潛水泵=造流,FOT用死石唔用生物石

superdavidnana 發表於 2013-2-23 16:22
潛水泵既流量應該係魚缸容量幾多倍?????

2000L/hr 差唔多

5ocean 發表於 2013-2-23 21:12
抽底喉個潛水泵=造流,FOT用死石唔用生物石

thanks a lot!!!!!!!!死石係邊種?好似有幾種??

superdavidnana 發表於 2013-2-24 03:09
thanks a lot!!!!!!!!死石係邊種?好似有幾種??

最好係多窿黃骨

用底喉落沙,沙起碼要3”厚,喉架高度的2倍以上,坑要向下。仲有沙底養硝化菌快又多,如有病菌一樣快又多,所以要嚴格Q魚入缸,開缸魚最好買二手魚,安全好多。

pc39dkk 發表於 2013-2-23 17:55
這種背滴缸魚街有賣,18 x 12 x 12.
記得好似 $2xx.

唔想丟左依家個缸
經常只做CD ROM ,薺睇唔覆''

最佳新人 論壇元老

最簡單係用環... 乜都夠. 新缸梗係去造個真滴/背滴啦.
養海水魚講求一步到位. 就係最慳錢的方法.(唔係話要用D咩靚野)
除非你係想養一兩條魚毛就算

如果你想養長D/有心養, 就唔好用套缸. 唔係你第二時一定喊出黎.

背滴/真滴+環+化氮係最正路最簡單方法.

養魚各施各法, 用底喉都可以養好多魚, 呢個網有位新手放咗條片, 無睇錯都係行底喉, 可以話係高密度FOT, http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D2

nickdo 發表於 2013-2-24 23:12
最簡單係用環... 乜都夠. 新缸梗係去造個真滴/背滴啦.
養海水魚講求一步到位. 就係最慳錢的方法.(唔係話要 ...

今日行左魚街一轉, 最終都決定買背滴
而家打算背滴+化氮+ma環+上水泵+沙底
想問下環要幾多L好?24x14x14缸
另外想問下係咪背滴+化氮+ma環+上水泵+沙底 已經夠??
最後想問問點樣setup 個背滴??個缸有3格~個上水泵d喉果d點放??

論壇元老

放德月多月好

論壇元老

做唔做底喉做底喉養德多魚D

想問個24"背滴開缸好唔好放生物石???定放假石????
仲想問下係咪開缸頭幾日唔好開化氮?????

想問個24"背滴開缸好唔好放生物石???定放假石????
仲想問下係咪開缸頭幾日唔好開化氮?????

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你。。。。養咩。。。架。
我養魚。。。有用生物石
化氮。。。。我打風落雨行雷閃電都會開。。。。除左换水。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-2-26 13:45
你。。。。養咩。。。架。
我養魚。。。有用生物石
化氮。。。。我打風落雨行雷閃電都會開。。。。除左&# ...

fot缸, 想養下小丑 藍吊 黃吊 1~2"魚毛
岩岩買左個缸同上水泵, 而家用水喉水run緊d器材, 打算run一日先

superdavidnana 發表於 2013-2-26 18:43
fot缸, 想養下小丑 藍吊 黃吊 1~2"魚毛
岩岩買左個缸同上水泵, 而家用水喉水run緊d器材, 打算run一日先

我諗.你要認真爬文.行一1 日水就應該放D魔落去等N CYCLE.先放你想養既魚.咁會好D.
唔係你想養個幾種魚.好快就會瓜得架.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-2-26 18:53
我諗.你要認真爬文.行一1 日水就應該放D魔落去等N CYCLE.先放你想養既魚.咁會好D.
唔係你想養個幾種魚.好 ...

我知呀~我只係run下d上水泵, 環都未落, 只係想洗洗個缸咁, 過2日就買魔魚開缸架啦~
我之前有個14", 而家想用黎做q缸/醫生缸, 想問個醫生缸要有咩設備??得沙, 底喉+潛水泵, +掛瀘夠唔夠???

Q缸就唔好落沙了.大掛慮.落到多D環就OK囉.

我係wingk960 發表於 2013-2-27 00:04
Q缸就唔好落沙了.大掛慮.落到多D環就OK囉.

咁底喉係咪keep返???點解唔好落沙??