海水領域 SeaFishZone

查看: 21402|回復: 111
打印 上一主題 下一主題

(updated)新手24背滴"缸 [複製鏈接]

樓主

想要fot,想問要d咩配備,  想問有冇邊隻牌子既好介紹?
之前已經爬過文
另外, 想問下一set果d魚缸好冇?即係包燈, 過瀘, 暖管果d?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
有位有水就整滴漏缸.冇位就整個背滴缸.
一個好既濾筒已整到個背滴.之後暖管+燈+化氮上水泵+環.打理方便又好睇.攪掂
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

板凳
背滴方便打理

地板
boy2572 發表於 2013-2-22 01:29
背滴方便打理

背滴肛係咪貴好多???

論壇元老

網頁有做魚缸報價有D平D

有冇背滴缸相睇下

boy2572 發表於 2013-2-22 01:54
網頁有做魚缸報價有D平D

有冇網比我參考下?

千歧唔好用濾筒

5ocean 發表於 2013-2-22 02:24
千歧唔好用濾筒

點解???

論壇元老

濾筒膠邊老化會流水

論壇元老

本網站都有

我都係新手,原先我都用套缸試養,但太難控制水質,最後都把心買個24吋真滴漏缸呢,現在養水中

此鐘都係用真滴漏好D

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

畫得醜既唔好爆我。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

superdavidnana 發表於 2013-2-22 02:30
點解???

濾筒係密封式﹐打理好麻煩﹐塞左又唔知。真滴漏﹐假滴漏當然好。個人認為掛濾﹐頂濾都好過濾筒﹐起碼容易打理﹐不過放環既空間較少﹐其實想經濟D用底喉落沙再加個頂濾﹐養菌又多又快。

5ocean 發表於 2013-2-22 14:31
濾筒係密封式﹐打理好麻煩﹐塞左又唔知。真滴漏﹐假滴漏當然好。個人認為掛濾﹐頂濾都好過濾筒﹐起碼容易 ...

想問果d套裝缸既頂瀘夠唔夠?見到魚街有賣

superdavidnana 發表於 2013-2-22 15:18
想問果d套裝缸既頂瀘夠唔夠?見到魚街有賣

如果你諗住用底喉落沙﹐硝化細菌就會繁殖係沙層﹐這種“生物過濾”是絕對足夠的﹐甚至比用環更好﹐頂濾只作“物理過濾”﹐只落棉花不落環。簡單D講是將魚屎抽落棉﹐然後你將它移走﹐減低“生物過濾”的負荷﹐所以套裝缸既頂濾應該足夠﹐如果你唔諗住用底喉落沙﹐用背滴漏會好D﹐可以同時落綿落環甚至化氮。

5ocean 發表於 2013-2-22 16:19
如果你諗住用底喉落沙﹐硝化細菌就會繁殖係沙層﹐這種“生物過濾”是絕對足夠的﹐甚至比用環更好﹐頂濾只 ...

如果我諗住底喉落沙, 就連生物環都唔洗放?
我見個缸一set係有頂瀘, 燈, 暖管
咁另外仲需要d咩???

無錯﹐唔洗落環﹐沙的功效就等於環﹐仲要一個泵抽底喉用﹐底喉界坑要幼同密D﹐再包層紗布﹐要選擇較幼既沙﹐防止污物滲入得太快。你可以爬下尼道﹕http://www.aquarium.org.hk/cgi-b ... mp;bpg=1&age=30

5ocean 發表於 2013-2-22 16:52
無錯﹐唔洗落環﹐沙的功效就等於環﹐仲要一個泵抽底喉用﹐底喉界坑要幼同密D﹐再包層紗布﹐要選擇較幼既沙﹐ ...

真係唔該晒!!!有冇邊隻底喉介紹?包紗布???包係邊???成個底喉都要包?