海水領域 SeaFishZone

查看: 21633|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

(updated)新手24背滴"缸 [複製鏈接]

樓主

想要fot,想問要d咩配備,  想問有冇邊隻牌子既好介紹?
之前已經爬過文
另外, 想問下一set果d魚缸好冇?即係包燈, 過瀘, 暖管果d?

沙發
boy2572 發表於 2013-2-22 01:29
背滴方便打理

背滴肛係咪貴好多???

板凳
boy2572 發表於 2013-2-22 01:54
網頁有做魚缸報價有D平D

有冇網比我參考下?

地板
5ocean 發表於 2013-2-22 02:24
千歧唔好用濾筒

點解???

5ocean 發表於 2013-2-22 14:31
濾筒係密封式﹐打理好麻煩﹐塞左又唔知。真滴漏﹐假滴漏當然好。個人認為掛濾﹐頂濾都好過濾筒﹐起碼容易 ...

想問果d套裝缸既頂瀘夠唔夠?見到魚街有賣

5ocean 發表於 2013-2-22 16:19
如果你諗住用底喉落沙﹐硝化細菌就會繁殖係沙層﹐這種“生物過濾”是絕對足夠的﹐甚至比用環更好﹐頂濾只 ...

如果我諗住底喉落沙, 就連生物環都唔洗放?
我見個缸一set係有頂瀘, 燈, 暖管
咁另外仲需要d咩???

5ocean 發表於 2013-2-22 16:52
無錯﹐唔洗落環﹐沙的功效就等於環﹐仲要一個泵抽底喉用﹐底喉界坑要幼同密D﹐再包層紗布﹐要選擇較幼既沙﹐ ...

真係唔該晒!!!有冇邊隻底喉介紹?包紗布???包係邊???成個底喉都要包?

5ocean 發表於 2013-2-22 22:15
底喉通常自己買PVC喉整,以前包紗布,而家用尼龍網/蚊網,你睇下D圖跟住造

想問難唔難整???budget大約幾多??

而家打升係咁, 想買個aqua one櫃 +個套裝缸(with頂瀘, 燈,)
再用底喉+ 沙

另外想問洗唔洗造流?放唔放生物石好??

潛水泵既流量應該係魚缸容量幾多倍?????

5ocean 發表於 2013-2-23 21:12
抽底喉個潛水泵=造流,FOT用死石唔用生物石

thanks a lot!!!!!!!!死石係邊種?好似有幾種??

nickdo 發表於 2013-2-24 23:12
最簡單係用環... 乜都夠. 新缸梗係去造個真滴/背滴啦.
養海水魚講求一步到位. 就係最慳錢的方法.(唔係話要 ...

今日行左魚街一轉, 最終都決定買背滴
而家打算背滴+化氮+ma環+上水泵+沙底
想問下環要幾多L好?24x14x14缸
另外想問下係咪背滴+化氮+ma環+上水泵+沙底 已經夠??
最後想問問點樣setup 個背滴??個缸有3格~個上水泵d喉果d點放??

想問個24"背滴開缸好唔好放生物石???定放假石????
仲想問下係咪開缸頭幾日唔好開化氮?????

想問個24"背滴開缸好唔好放生物石???定放假石????
仲想問下係咪開缸頭幾日唔好開化氮?????

我係wingk960 發表於 2013-2-26 13:45
你。。。。養咩。。。架。
我養魚。。。有用生物石
化氮。。。。我打風落雨行雷閃電都會開。。。。除左&# ...

fot缸, 想養下小丑 藍吊 黃吊 1~2"魚毛
岩岩買左個缸同上水泵, 而家用水喉水run緊d器材, 打算run一日先

我係wingk960 發表於 2013-2-26 18:53
我諗.你要認真爬文.行一1 日水就應該放D魔落去等N CYCLE.先放你想養既魚.咁會好D.
唔係你想養個幾種魚.好 ...

我知呀~我只係run下d上水泵, 環都未落, 只係想洗洗個缸咁, 過2日就買魔魚開缸架啦~
我之前有個14", 而家想用黎做q缸/醫生缸, 想問個醫生缸要有咩設備??得沙, 底喉+潛水泵, +掛瀘夠唔夠???

我係wingk960 發表於 2013-2-27 00:04
Q缸就唔好落沙了.大掛慮.落到多D環就OK囉.

咁底喉係咪keep返???點解唔好落沙??

我係wingk960 發表於 2013-2-27 00:17
Q缸你預落藥.有沙會吸走部份藥.咁落藥就難掌握.唔落沙底喉就冇用嘞.放埋一邊喇..

一個大既掛瀘放爆環就夠??我諗住個舊缸重新出發

我係wingk960 發表於 2013-2-27 00:33
Q缸簡單設備就OK.當然...多D環梗會好D.但你仍會投資你個Q缸咩?

而家係諗住等個大缸n cycle完, 轉d魚過去, 想問而家細缸有條魔, 可否拎佢黎開缸?

我係wingk960 發表於 2013-2-27 00:45
梗係可以.之前有舊環就唔駛等喇.

舊環太少啦 唔夠用 諗住重新搞過呀
anyway, 多謝你既回答, 我而家清楚左好多