海水領域 SeaFishZone

查看: 13228|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

過淡唔記得左,出事了     [複製鏈接]

樓主
琴日幢仔意外地過淡過左成個鐘。。。唉,而家條邊冇左藍色,前鰭夾唔反埋,唔用果時都打開左,有變白同開叉。不過前後move都ok。不過條魚游果時硬曬咁既樣。有頭下尾高既樣

但係對我只手好有同好快反應,所以應該唔係呆。

係咪已經永久受損?有冇師兄有我呢咁白痴既經驗?

我想知會唔會過一排自己好返。。。唔該各位師兄!!

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
浸成個鐘都好傷下!現在你比牠安靜地方休養吧。

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

板凳
還有每次過淡時記住要計時和在現場

地板
我覺得就算過淡五分鐘, 條魚都好傷, 落缸後都怕佢唔惦
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

唉,成件事有排講,因為我本身都冇諗過過淡,成件事係一個意外同失誤。我最想知佢重會唔會好得反。其實琴日出事果時我以為佢過唔到今朝。但我確實佢反應係好反好多,但係我就唔知會唔會機能上回復正常。如果有師兄知點做就麻煩幫下小弟,謝謝各位

師兄,祝你條棟仔做日康復啦!
以後切記過淡頂多十分鐘,唔喺就就會同你講拜拜。我試過將條太后過淡十五分鐘,結果放返落咸水後即死,好很肉赤!
不過,師兄都唔使擔心,照你描述,你條棟仔都非常硬淨,情況好轉中,應該可以大步攬過,比啲時間佢啦!
記得定時  update 一吓呀!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

仲有反應既就應該無問題,唔好搞佢,
等佢慢慢復元!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員

過淡時有冇打氣呀!現時最好先篩起,會快無事的.
經已很多年沒為魚魚過淡,覺得不大重要的了.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-2-14 08:26
仲有反應既就應該無問題,唔好搞佢,
等佢慢慢復元!

你有咁早起身答問題呀
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

boar36 發表於 2013-2-14 07:52
師兄,祝你條棟仔做日康復啦!
以後切記過淡頂多十分鐘,唔喺就就會同你講拜拜。我試過將條太后過淡 ...

你又做咩過成十五分鐘貢多呀。六分鐘。分幾次過好d. 我新買既藍仔。都冇過淡。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

peterleung 發表於 2013-2-14 08:43
過淡時有冇打氣呀!現時最好先篩起,會快無事的.
經已很多年沒為魚魚過淡,覺得不大重要的了.

唔係可以殺UFO咩?

iphone5 發表於 2013-2-14 09:18
唔係可以殺UFO咩?

對付ufo用銅藥可以了.
以前為新魚過淡,並加上甲基藍,亦試過整整一個月,全缸由鹹轉淡,再由淡轉回鹹水,總之人家說甚麼,便有樣學樣,回想起來,做的實在太多,苦了自己,日子久了,經驗累積下來,返而變得更懶,除了餵魚保持以往的勤快之外,機乎甚麼都不大起勁去做.

天時寒冷為魚兒做過淡,一些程序是要先估好的,例如淡水的水溫,可加熱水調教,要先打大氣,好讓氯氣消散,期間亦要打氣,令過淡的魚兒因受壓而變得呼吸急速困難,提供多點氧氣.雖然是點點小節,但較弱的魚兒都會有影響.

peterleung 發表於 2013-2-14 09:40
以前為新魚過淡,並加上甲基藍,亦試過整整一個月,全缸由鹹轉淡,再由淡轉回鹹水,總之 ...

叫 ching 做銅藥大師, 真係當之無愧

peterleung 發表於 2013-2-14 10:10
天時寒冷為魚兒做過淡,一些程序是要先估好的,例如淡水的水溫,可加熱水調教,要先打大氣,好讓氯氣消散,期間亦 ...

bluetang 發表於 2013-2-14 10:31
叫 ching 做銅藥大師, 真係當之無愧

愧不敢當!對付寄生蟲,除了鰓蟲有抗藥性外,銅至今仍然是最有效的,過去的六年中不停使用,至今仍沒發覺任何不妥,可以繼續作為看門藥.

其實我本來用廁所水養,都好耐架啦,咁我見到條魚好似有少少白點又唔想用藥咪用AB桐囉。咁車完條魚落去呆呆地以為新環境姐。點知越睇越唔得,一睇原來廁所水唔知幾時轉左淡水。即時車反落江,再睇!頂,得果1.010,係衝動既情況下半個鐘內由1.000去1.010再去反1.020

未死。。。其實已經係奇蹟

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-2-14 09:01
你有咁早起身答問題呀

去廁所呀!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

peterleung 發表於 2013-2-14 09:40
以前為新魚過淡,並加上甲基藍,亦試過整整一個月,全缸由鹹轉淡,再由淡轉回鹹水,總之 ...

乜唔係銅薬醫白點,過淡治UFO咩?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

peterleung 發表於 2013-2-14 10:43
愧不敢當!對付寄生蟲,除了鰓蟲有抗藥性外,銅至今仍然是最有效的,過去的六年中不停使用,至今仍沒發覺任何不 ...

長期用銅唔驚有抗藥性咩??