海水領域 SeaFishZone

查看: 7677|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

請問有方法令開缸快d爆海苔ar? [複製鏈接]

樓主
等5切成個月!請問有方法令開缸快d爆海苔ar?thz ching

沙發

睇過一個台灣網站,一個女ching倒d豆漿落去開缸
有飲開豆漿就知道夏天豆漿唔快d飲曬會變到好似奶昔甘
可能甘樣可以加速d水變壞等d菌做野掛~我估
經常只做CD ROM ,薺睇唔覆''

最佳新人 活躍會員

板凳
其實開缸好重要...欲速則不達!!  師兄....最快就係用d舊有菌環會好d 跟手灑一渣魚糧!!  等等等.....就ok!  

Harlequin Bass; Flame Hawkfish; Black & White Ocellaris Clownfish; Fiji Blue Devil Damselfish; Auripinnis Damselfish; Blackmouth Bicolor Chromis; Jansen Saddle Wrasse; last but not least Clown Hawkfish

地板
下甘激~~!     

但系魚街海洋叫我吾需要等n-cycle完!就可以放珊瑚落去養wor!佢話只系有d特別嘅鱼先要做

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Luci 發表於 2013-2-4 16:30
但系魚街海洋叫我吾需要等n-cycle完!就可以放珊瑚落去養wor!佢話只系有d特別嘅鱼先要做

Sales梗係咁講。R唔係你點會死魚再買過喎。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

可能佢話麼魚之外,其他都係特別魚
返工冬眠放工失蹤善良熊

信呢度D師兄好過信sell屎啦

論壇元老

珊瑚ok   但魚就真係倒錢落海喇

論壇元老

吾等n-cycle完就放珊瑚及魚是可以放落去養,但系會死呢
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

唔該甘多ching意見!
甘我衣家系咪咩都吾好落、水都吾換、淨系每天餵魚同check住no2,no3!?等待no2回落??我化氮已經開左!豆豆、roma又系幾時咯呢??thz ching

珊瑚確實係
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

tina_leung424 發表於 2013-2-5 10:51
珊瑚確實係

甘即系確實等5切的話都可以放d命硬口既珊瑚啦!但系餵飼珊瑚囗既營養會5會對水質同n-cycle冇甘穩定呀

去海邊刮海苔

peterfox 發表於 2013-2-5 17:03
去海邊刮海苔

講真架!?反屋企需5需要q下佢呀~~?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

阿毛 發表於 2013-2-4 19:12
信呢度D師兄好過信sell屎啦

☉︹☉

最佳新人 論壇元老

KZ 14天開缸法, 10日己經可以落魚, 珊瑚

nickdo 發表於 2013-2-6 13:00
KZ 14天開缸法, 10日己經可以落魚, 珊瑚

願聞其言羊

最佳新人 論壇元老

Luci 發表於 2013-2-6 13:28
願聞其言羊

http://www.korallen-zucht.de/index.php?article_id=57&clang=1

活石 or 活材
少水
強增缸內表面面積,消化箘群要地方落腳
+16H 光照,打氣
7 天後加滿水
14 天後吸淤泥
陸續落魚,由小至大,由純至惡
不要用豆漿,勁爆藻後有遺症 NO3, PO4.............,適可而止