海水領域 SeaFishZone

樓主: hung128
打印 上一主題 下一主題

DIY 朋友LED 朋友滴定泵 [複製鏈接]

super pro!

最佳新人

jojo 發表於 2012-3-8 17:33
咁簡單既咩????

你見到入面都冇咩就知簡單啦 不過你好彩 個盒係絕版 因為朋友公司部機整完d盒就打左柴

最佳新人

wonderful 發表於 2012-3-8 17:39
咁簡單師兄幾時教吓我呀

非常簡單 用穩壓板 作控制器 控制開關時間 vr做微調  解決大陸泵隻隻唔同快慢問題 常開開關 點解要用六腳 因為先前試驗果時 發現換完藥水 條喉會入左空氣 又要插控制器去電腦度教返佢行一陣 先會冇空氣
所以加左呢隻六腳常開開關 佢既好處係  唔按 係行控制器 按下泵頭會全速開動 到喉內冇空氣就放手 回復控制器控制 用控制器好處係 一日 幾時落幾多都得 或者係一星期內邊日落邊d又得 用程式寫 非常簡單 當然 如果落太少就會有唔夠電起動問題出現 所以0.5ml以上一次 我覺得最穩定 10ml差距我試驗最多差0.3ml  當然都有唔好 改份量又要插電腦改

hung128 發表於 2012-3-8 17:06
其實唔加控制器 係會易d既 但係我一開始由最普通既開關 加入控制器 漸開漸關 寫埋程式都係用左一日時間 包 ...

師兄你本身對電子野有認識?一日咁快……但係我完全零電子知識架…
呢個燈大概budget用左幾多?

hung128 發表於 2012-3-8 18:07
你見到入面都冇咩就知簡單啦 不過你好彩 個盒係絕版 因為朋友公司部機整完d盒就打左柴

WOO 果然係大佬雄留返個盒比我呀∼

最佳新人

license 發表於 2012-3-8 18:51
師兄你本身對電子野有認識?一日咁快……但係我完全零電子知識架…
呢個燈大概budget用左幾多?

好老實 我開頭改控制器果時 對電子只係有興趣 係完全0知識 多得大師兄細心教導 先學識少少
其實你只要識駁基本燈珠 即係 正 同 負 正係冇變動 同平時一樣 我地只係將條負 先落控制板仔 再係控制器俾信號 板仔叫佢開通條負俾粒燈 就係咁簡單 咁板仔同控制器當然係要駁正同負啦
基本上 我先前支燈已經駁好晒正負 改既時候 只係將條負落返板仔 正確只係用左一晚時間

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

師兄:
不好意思唔明

最佳新人

hung128 發表於 2012-3-8 17:06
其實唔加控制器 係會易d既 但係我一開始由最普通既開關 加入控制器 漸開漸關 寫埋程式都係用左一日時間 包 ...

唔好意思要更正 大師兄話已經冇時間代大家訂野 只有燈殼同板仔 其他野要淘寶喇

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員 論壇元老

你好野。

hung128 發表於 2012-3-8 20:10
唔好意思要更正 大師兄話已經冇時間代大家訂野 只有燈殼同板仔 其他野要淘寶喇

搵日要去深水埗搵下大師兄求教先得!
請問地址係邊度架?

論壇元老

癲佬

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

license 發表於 2012-3-8 20:44
搵日要去深水埗搵下大師兄求教先得!
請問地址係邊度架?

搵癲佬囧係去青山-精神病院啦!哈哈

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

jieda 發表於 2012-3-9 21:10

師兄你好
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

癲佬

河馬師兄您好!
我係係咁比人召喚至出黎搞事架咋
唔好扣分呀。。。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

jieda 發表於 2012-3-9 22:41
河馬師兄您好!
我係係咁比人召喚至出黎搞事架咋
咪扣分呀。。。

歡迎
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

青山-精神病院原來搬左去深水埗
係唔知大師兄歡唔歡迎輕度癲佬加入姐

論壇元老

越養越大缸

最佳新人 活躍會員

主缸 44''x17'x24''(見水20'')
沙缸33''x13''x20''

最佳新人

大。。。。。師兄 你好

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我連博電都唔識。本身想自己整支led.最後聽日去奧的尚。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老

大師兄同雄爺都係超得

論壇元老

癲佬

license 發表於 2012-3-9 22:59
青山-精神病院原來搬左去深水埗
係唔知大師兄歡唔歡迎輕度癲佬加入姐

入啦!入啦!