海水領域 SeaFishZone

查看: 26131|回復: 63
打印 上一主題 下一主題

DIY 朋友LED 朋友滴定泵 [複製鏈接]

最佳新人

樓主
因為工作比較忙~要D老友等咁耐~真係唔好意思~

先黎朋友LED~
材料
大師兄牌12"燈殼
DD311 15粒8塊板
中途開關長板
POLOLU 12CH控制器
COOLER MASTER 風扇 2把
6粒1W紫色 LED 限制電流700MA
24粒3W藍色 Q5(90"聚光杯)  限制電流800MA
8粒10W白色 XML 限制電流2A
12V15A工業火牛

加快效果短片先漸開紫~再漸開8粒藍~再漸開16粒藍~最後漸開白~
http://youtu.be/-2txM5Tb9GI
手動開關~漸光~
http://youtu.be/8lMvGuuePj0

整完支燈~拿拿聲整埋個滴定泵~

材料
老友牌亞加力膠盒
大陸泵頭 X3
1.5W 200Ω VR X3
大師兄牌穩壓板7806 X2
POLOLU 12CH控制器
常開6腳開關制
總開關制
2.5電線插 連 插座

沙發

板凳

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
好勁呀
我真係傻架

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

洪記,開番檔啦,好店呀“!!!

最佳新人 活躍會員 論壇元老

厲害呀

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

最佳新人

1398killer 發表於 2012-3-8 09:39
洪記,開番檔啦,好店呀“!!!

都係多得大師兄無私既教導同幫助 所以唔好講開檔喇
各位師兄想整 大家可以一齊研究嫁

最佳新人

多謝大家觀賞有咩想玩大家提意下 搵野玩下啦

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

Pro !

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我見到隻腳
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-3-8 13:35
我見到隻腳

隻腳唔係diy嫁 @.@

盞燈好正…好似好難整咁…………
Diy led d材料師兄係邊度買架?如果淨係整開關唔加控制器會唔會易啲?

大佬雄!!!!!唔該晒呀
講堅盞燈超靚呀
下次教我自己整DOSING∼

最佳新人

license 發表於 2012-3-8 15:36
盞燈好正…好似好難整咁…………
Diy led d材料師兄係邊度買架?如果淨係整開關唔加控制器會唔會 ...

其實唔加控制器 係會易d既 但係我一開始由最普通既開關 加入控制器 漸開漸關 寫埋程式都係用左一日時間 包埋改線路 所以我係你既話一定會學 (哈哈 又毒緊d師兄添)
一開始 見意先 做好控制漸開漸關 之後先改個手動中途開關 一步一步會比較易整d
材料係深水埗一個教我玩既大師兄度可以買齊 包括個燈殼 控制器我呢隻要係荃灣買 唔用呢隻 大師兄都有隻控制器係 白仔師兄自已研發既 但係大師兄呢期好忙 料可能要預訂

最佳新人

bartholomew 發表於 2012-3-8 15:56
對電子只有少少認識。想問下,限制電流係用特別零件定係用電阻?

電阻 但係其實唔用都得 只要寫程式果時 用電流錶睇住電流 去到理想電流時用程式限制輸出 一樣可以

最佳新人

jojo 發表於 2012-3-8 15:44
大佬雄!!!!!唔該晒呀
講堅盞燈超靚呀
下次教我自己整DOSING∼

個dosing 我同你返齊料 你應該三個鐘內可以整好

hung128 發表於 2012-3-8 17:19
個dosing 我同你返齊料 你應該三個鐘內可以整好

咁簡單既咩????

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

咁簡單師兄幾時教吓我呀