海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

冬瓜凡五月,水面泛春光 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

nickcw 發表於 2013-1-28 23:19
咁都開口中, 真係有浴缸!!!! (有四天冇沖涼)

因時間關係,送走舊缸,留用舊器材,setup 新缸,沿用舊器材,時間上出現點問題,又不想寄養大量舊魚,唯有出此下策,可幸新居不太遠,同於一屋苑,沖涼沒困難,四天就這樣渡過,平平安安.

論壇元老

啤啤熊 發表於 2013-1-29 00:32
Q缸放主缸如果條魚帶箘咪好似我而家咁差吾多一鑊熟

其實多年來都沒為新魚作檢疫,但間中有用銅藥殺菌的習慣.

啤啤熊 發表於 2013-1-29 00:45
師兄用乜嘢燈D水影好得

用的是全自動,模擬日照時間的 LED 燈.

fung5900 發表於 2013-1-29 02:02
要好好有心機

養魚都要花點心機,樂在其中.

師兄請問是否用街巿買的鮮蜆?冰鮮咗得唔得?

swtam 發表於 2013-1-29 08:39
師兄請問是否用街巿買的鮮蜆?冰鮮咗得唔得?

是,街市買的,不要買太大的,回來先用水沖洗,再放到冰格內急凍備用,每取一隻,以小刀切開才用.

最佳新人 論壇元老

peterleung 發表於 2013-1-29 07:11
因時間關係,送走舊缸,留用舊器材,setup 新缸,沿用舊器材,時間上出現點問題,又不想寄養大量舊魚,唯有出此下 ...

我遲D都一樣, 因為轉新缸在同一位置, 都有諗過浴缸做住魚酒店先...............
P.S. 不過唔想四日咁長, 希望一天內完成!!

nickcw 發表於 2013-1-29 10:24
我遲D都一樣, 因為轉新缸在同一位置, 都有諗過浴缸做住魚酒店先...............
P.S. 不過唔想四日咁長, ...

試過同屋唔同位置換新缸,可以慢慢來,如果同一位置,會幾辛苦下.

最佳新人 論壇元老

peterleung 發表於 2013-1-29 10:42
試過同屋唔同位置換新缸,可以慢慢來,如果同一位置,會幾辛苦下.

就是這樣..........慘 (不過要預早安排定一切, 才能一日內搞掂)
P.S. 同屋唔同位置就好做好多!

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

nickcw 發表於 2013-1-29 10:24
P.S. 不過唔想四日咁長, ...

師兄可以開個帖,講下由籌備、訂缸到setup整個流程,一切細節好似曰記咁加相放上來分享下嗎?因師弟我都想换新缸又是在同一位置。peter師兄有興趣都可以講返之前轉缸記錄。記憶所及師兄好似55寸轉40寸缸

啤啤熊 發表於 2013-1-29 15:14
師兄可以開個帖,講下由籌備、訂缸到setup整個流程,一切細節好似曰記咁加相放上來分享下嗎?因師弟我都想 ...

通常新魚缸都要先作處理一下,以清水先運行兩三天,才可放鹹水,跟著才落魚,所以過程是急不來的.不好彩的話,新缸漏水是間有發生的事,因此齋行水是重要的一環,不容忽視.落魚時還先要找幾個死士試水兩三小時,以防萬一.

最佳新人 論壇元老

啤啤熊 發表於 2013-1-29 15:14
師兄可以開個帖,講下由籌備、訂缸到setup整個流程,一切細節好似曰記咁加相放上來分享下嗎?因師弟我都想 ...

到時試試看!! 構思中40吋轉60吋............呢獲大工程