海水領域 SeaFishZone

查看: 3899|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

20121015~20131021 [複製鏈接]

樓主

沙發

多謝收睇小弟既愛缸, 一睇就知在下有大量缸下亡魂-_-
新年願望:希望以後大大減小死亡率(迷之聲:食蕉啦你, 依家又出白點喇, 睇你又死幾多條)

希望各位師兄們俾意見,尤奇個景-_- 砌極都,,,,

板凳
個人認為舊缸個景都幾好,我個缸開左三個幾月啲白點都係未停過
而家一星期換二次水,暖管SET到28度唔知會唔會好啲

地板
manyue 發表於 2013-1-21 20:17
個人認為舊缸個景都幾好,我個缸開左三個幾月啲白點都係未停過
而家一星期換二次水,暖管S ...

嗯~我都係3個月,冇停過 而我之前都係一個星期兩次,到依家一星期一次,

暖管部分...28我都有試   是冇用的XD....總之就同你一模一樣咁奶法

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

rt缸22-26度好D
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-21 20:53
rt缸22-26度好D

我想加uv 得唔得架-0-

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

lai5201314 發表於 2013-1-21 21:07
我想加uv 得唔得架-0-

可加可唔加,加uv留意水溫。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

細缸+沙底=麻煩
加UV未必治到根本
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

缸細(24”)加沙底兩樣我都有齊
請問師兄咁係唔係只有勤啲換水一個方法咋?

vsvs 發表於 2013-1-21 21:30
細缸+沙底=麻煩
加UV未必治到根本

uv 落水溫度會升得幾勁?
冶根本應該由落沙一刻起已經跌落深淵

但味能根治 係咪都有效控制倒病情??

版主

馬記廁所友

要睇支UV幾大火數,你有水冷既話冇所謂
每次換水吸走啲沙,慢慢走出深淵喇
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-1-22 08:38
要睇支UV幾大火數,你有水冷既話冇所謂
每次換水吸走啲沙,慢慢走出深淵喇

個缸老虎送=0佢唔俾冇沙。。。所以

版主

馬記廁所友

薄薄中號沙ok

論壇元老

D沙唔使清走, 摟起哂D魚用藍十字醫..好易醫好的! 醫完唔好放落主缸, 再Q佢地一個月至個半月, 咁就肯定佢地D白點已經清哂, 而個主缸原先果D白點虫冇哂寄主亦應該清哂! 再放佢地回主缸就OK了, 但已後再放新魚一定要Q...唔係就會痛苦不斷!
買魚買上癮..