海水領域 SeaFishZone

查看: 10430|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

RT缸水質一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位Ching,小弟係用厠水開了1個20寸缸,一直都相安冇事,但近E1,2曰換水抹缸時,隻手伸入去時好拿,好似有傷口俾咸水拿甘,想請問各位ching有冇甘既經驗呢?知5知係乜原因所致呢?tks

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
你養咗咩珊瑚?
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

板凳
天氣乾燥 ,會唔會輕度爆擦

論壇元老

地板
vsvs 發表於 2013-1-18 23:37
你養咗咩珊瑚?

1塊草皮,1舊朱肉,1舊8字老,1D扭扣,1隻奶咀,1小塊茉莉花及1舊姑。我之前都冇野,係後期加左姑及8字老先有甘既問題出現。
又會5會漏電呢?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

咸度幾多,可能太咸

論壇元老

dickytam 發表於 2013-1-18 23:50
咸度幾多,可能太咸

1024-25

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

knec0412 發表於 2013-1-18 23:55
1024-25

如果D野開就唔洗理佢

論壇元老

dickytam 發表於 2013-1-19 00:05
如果D野開就唔洗理佢

Ching, 但我伸手入去執位時,隻手好拿wo,伸返出黎時隻手有D紅,好似皮膚敏感,有D痛,好似灼傷甘,重有紅tim

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

漏電一早跳咗制
你隻手有冇傷口?搵第二個人試下係咪咁情況
有時豬肉啲分袐都幾「拿」
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

有少少漏電都唔奇,隻手爆擦同皮膚敏感機會高D,最好帶番手套包無事。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

可能係小小漏電,試過在換水時,隻手感覺有輕微針拮感覺,著返鞋又冇事,師兄可試下,而家換咗件電器,冇事Lu 。

論壇元老

tks all ching,都是學河馬兄講帶手套穩陣D。但想請問一下有邊D珊瑚D分秘密會今人拿手Ka?tks

豬肉,如果你有傷口hi到區 會

論壇元老

chihim 發表於 2013-1-19 13:36
豬肉,如果你有傷口hi到區 會

tks ching

要CHECK清楚有冇漏電安全D喎

若只在水面有此感覺,一定是漏電!

論壇元老

5係水面,係隻手伸入去執完後伸出黎拿住拿住

用他筆CHECK CHECK!

論壇元老

奧魯弗斯 發表於 2013-1-23 21:06
用他筆CHECK CHECK!

Ching, 如何check ar?擺支他筆落水睇?還是....,請指點,tks

check 裡面d 器材吧。。羅出來check。。

造流吖 pump吖 果d 呢  

check到d 水有電米又系要check 邊樣流電。。甘點會check 水呢