海水領域 SeaFishZone

查看: 5398|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

螳螂蝦問題 [複製鏈接]

樓主
請問各位師兄,小弟新買了活石下缸做境,但有日發現有隻大約一吋的螳螂蝦一閃的出現但很快消失了,請問有冇辦法唔拆個境又可以捉到佢?現在唔敢下魚,因怕養大佢,多謝!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
用個樽放粒蝦肉入去裝佢
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
永無寧日,頭痕

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 論壇元老

地板
捉到招盬一流

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-13 06:55
用個樽放粒蝦肉入去裝佢

河馬大,我試過了,放了幾天,蝦肉臭了換過都唔得啊!

啤仔 發表於 2013-1-13 10:48
永無寧日,頭痕

係呀,睇黎都係要拆境用熱水洗活石先得啦!

珊瑚缸都真難捉犯,我有隻藍魔殺了八條四驅都宜家仲風流快活,我個缸都冇得養四駆了!
中毒小魚:係佢哋叫我帶佢哋返屋企唔關我事㗎!:克雪印X2,畢加索X1,火焰鷹x1,火焰仙X1,石麒麟X1,橙尾古BX3,巴士X1,火箭吊X2,
藍魔X1,醫生魚X1,狐狸X1,醫生蝦X4,馬騮蝦X2,薄荷蝦X1,藍寄蟹X3,黃龍X1,四驅車X1,白咀鷹鸚X1,藍圈X1,白尾X1,七彩靑蛙X2,金錢麒麟X1,.三點白X1,睡衣X1,管蟲x2,火柴x1,綠花X1,寶石花X1,圓帽X1,?角X8,鈕扣X1,貓耳X1,九尾狐X1,草皮X1,波波姑X2(堆),火柴X1,提子X1,茉莉X1,海棉X1,菠蘿釘X1,紅柏X1,橙柏X1,蚌X2,海星X4,沙星X1,羽毛星X1,海膽X1,鮑魚X2.葵蟹X2,不知名小蟹X3.(跟珊瑚回來的)(缸X2)落魚街唔買魚我會死架

小飛魚 發表於 2013-1-13 14:29
珊瑚缸都真難捉犯,我有隻藍魔殺了八條四驅都宜家仲風流快活,我個缸都冇得養四駆了!

我都好同情師兄你!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我未換缸之前 有條寶石魔系甘。。 放乜魚都打∼ 基本就吾可以有其它魚

一直維持到換缸先足到區,本來想沖區出大海 因為區打死左N條魚,買翻來10蚊 但打死既魚有幾舊水

不過又吾想甘,結果就掉左落新低缸繼續養

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

所以話放魔魚開缸試水。。。我就覺得 不如等,都吾好放魔落去

好容易做缸霸∼∼

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

記得以前睇外國記錄片話此蝦,如對返人的比例,牠一出拳大约有 500 磅

睇黎都係要拆境用熱水洗活石先得啦!然後白灼椒鹽食得吓

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

可試下先張個膠樽鑽多d細孔然後在樽口位穿條幼身魚絲駁出缸外,樽內再放一隻生的細蜆,實行成日捗住牠 名副其實釣蝦

如果未落魚就不如買隻八爪魚返黎攪掂佢啦
60吋x15.5吋;x23吋;右側滴溜缸
獨角吊、紫吊、黃三角吊、火箭吊、藍吊、丹麥吊、金線吊、橙波點吊、白咀吊、金眼吊、日本吊、鬼王、紅線古B、紫古B、醫生、荔枝鷹、火焰鷹、長咀紅鷹、黑巴士、六線弧x2、撻沙魚x4、小丑魚x2、火焰蝦x2、醫生蝦x3、橙海星、大量食台螺

超級版主

永久禁言

fai13 發表於 2013-1-14 09:46
如果未落魚就不如買隻八爪魚返黎攪掂佢啦

ice28720 發表於 2013-1-14 08:47
可試下先張個膠樽鑽多d細孔然後在樽口位穿條幼身魚絲駁出缸外,樽內再放一隻生的細蜆,實行成日捗 ...

師兄,我都諗住係咁做!