海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

Teddy 發表於 2013-1-14 00:01
科學同道德討論....
冇正冇惡..只有偏見...

唔明, 可唔可以詳細些? thank you

chihim 發表於 2013-1-14 00:20
都有人證實左得,點解我又要去try one more time 呢?
體來你同情d魚都只系同人討論時先會。。現實我有d ...

乜有人試過用fresh water 用火滔仙嗎?
之前好似見過日本有人淡化左小丑, 唔知佢地用左幾多時間, 犧牲左幾多條小丑..成功左又點, 依家係咪大家都一齊去用fresh water 養小丑??

timmysfxc 發表於 2013-1-14 02:50
我無講過係神級功力,我只係講過唔係你講1+1=2咁簡單,有經驗同新手係有分別。咁我再請教下你,no3/po4點 ...

我幾時講過 no3 po4會殺魚? 請指出

我想表達既好簡單,就係ching你既認知可以係錯既,你假設換水條魚一定生得唔好亦只係假設。如果條魚生得好,咁呢個方法去養魚有咩唔得?如果個個科學家都好似你咁諗,比個框框死自己,咁仲邊會有新野出現。你知唔知一個成功既新product背後有幾多個看似無聊,或者失敗既實驗…

你好似唔明我個論點, 請再看多一次

再者,你上個post ban人叫人用換水養仙魚。人地覺得ok去試又家下又比你ban。最可笑係同一時間又叫人“咁你即刻去開始做實驗。用fresh water 養火焰仙thank you”。我真係唔反對人尊重生命,呢樣野做得好。但係,我好憎人攞呢樣野黎玩,黎做一個攻擊人既手段。你係專重生命,你就唔好一而再再而三咁叫人去試呢樣試個樣

你識唔識 英文 sarcastic 點解?

chihim 發表於 2013-1-14 00:20
都有人證實左得,點解我又要去try one more time 呢?
體來你同情d魚都只系同人討論時先會。。現實我有d ...

還有

體來你同情d魚都只系同人討論時先會。。現實我有d唔相信
你唔信我不打緊, 只要你信樓主没有天天換水就好了

timmysfxc 發表於 2013-1-14 09:00
我:你可唔可以解釋下係無ammonia同無stress/shock既情況底下有咩原因一條健康,開口既魚會死?
你:how ...

我呢d叫捉字? 你條問題唔清楚, 我點答..

面,就人比既。假,就自己掉既
你同緊自己講牙?

你好肯定d魚仔冇食到d微綠藻牙? 而我也冇和樓主在這問題上爭論

至於我的論點, 唔知ice 板主可唔可以幫我解釋一下?

timmysfxc 發表於 2013-1-14 09:11
點解要信“樓主没有天天換水就好了”
解釋下

我唔支持樓主這個實驗, 所以信唔信不打緊, 但支持樓主的話, 就要信樓主冇曰日換水

timmysfxc 發表於 2013-1-14 10:03
做咩要ice版主解釋...

bluetang兄, 以呢個討論既style其實你咩都假設當正解, 只問問題又唔講 ...

其實真係唔需要say sorry, 之所以叫ice板主幫下手, 就係見你咁火, 我講甚麼你也聽不入耳..
我反而覺得你夠坦白, 唔妥我, 直接指出來, 總比一些人, 單單打打, 乜野年紀大, 睇唔清楚, 乜春乜春, 不知所謂

ice28720 發表於 2013-1-14 09:26
二位再咬落去都係只有沒完沒了的!算吧啦

論壇就是這樣的了, 如果只能支持不能反對, 好似大陸北韓咁, 有甚麼好玩

window6 發表於 2013-1-14 10:50
Li句最正
我都入左Li個商場3日齋睇今日出下聲
我教養 ...

咁 ching 有冇教新手唔好用過濾, 淨係密d吸下屎/換水就得?

Draculas 發表於 2013-1-14 20:18
你個腦淨係裝住D屎屎尿尿架?

家陣樓主話放條水係個充滿屎屎尿尿既桶咩??人地都話用新水同 ...

何以見得? 呢d唔知算唔算人身攻擊?

家陣樓主話放條水係個充滿屎屎尿尿既桶咩??人地都話用新水同會換水囉咁都要同情條魚??
樓主話一個禮拜先換一次水

我都好同情你~~
我同情你多d

假設你去完屙屎之後會沖廁....但係以你既纙緝....你亦然係活係一個充滿屎屎尿尿既屋企~
以你既纙緝, 我估你去完屙屎之後一個禮拜先沖廁

Draculas 發表於 2013-1-14 20:28
唔知你信唔信,如果全世界立法唔准養野生海魚作觀賞,好多野會受掀連.....

魚量免受補足會 ...

唔知你信唔信,如果全世界立法唔准養野生海魚作觀賞,好多野會受掀連...
我當然知

魚量免受補足會唔會令海洋OVER LOAD ?
生態自然會有佢既方法去平衡

生態唔好講住.....講經濟.....幾多人因為咁失業? 唔只係賣魚....仲有賣器材既,生產器材既...受影響既唔係用幾多個人去做單住......而係用幾多個家庭去做單位
你知唔知有左电邮後, 都好多邮差失業...好多事都係有得有失, 價值觀問題

chihim 發表於 2013-1-14 13:09
你明知會死n 條,甘點解叫我再try one more time?

同情d 魚? 哈。。。

見你咁支持樓主, 咪提議你有樣學樣囉

timmysfxc 發表於 2013-1-14 11:49
CHING, 真係唔好再係呢個post就呢個topic爭論落去了... 你已經充分表達左你點解覺得呢個實驗唔好. 無論同 ...

唔好意思, 我都想收手, 但你見到, 連監督員都咁講說話

Draculas 發表於 2013-1-14 20:33
而家你睇唔到有咩用但係唔好去否定住啦~

正如樓主開頭一段說話:

1000年前在20楼咁高無裝備下跳落街會死, 1000年後既今曰在20楼咁高無裝備下跳落街一樣會死

Draculas 發表於 2013-1-14 21:11
何以見得? 呢d唔知算唔算人身攻擊?我見你回覆全部都屎屎尿尿以見得~況且呢個 ...

我見你回覆全部都屎屎尿尿以見得~況且呢個係一個問題唔係一個論點......算人身攻擊嗎?
我都講左好多論點, 你冇睇到咩...你果個都算係問題? 咁我講 "你係唔係用個屎弗諗野?" ok嗎?

我想講既係,樓主認為一個禮拜換一次水係足夠既,而你又認為唔足夠~咁如果條魚係過三個月,呢個既眼法以經係佢既功力所在啦
你好似没有看清楚我寫既野..

Draculas 發表於 2013-1-14 21:16
監督員都係人黎既者~~

我好簡單~對咩人講咩話~

我態度有乜問題?

chihim 發表於 2013-1-14 21:28
乜?我同你講野又關樓主事?

你米系人都燒先得ga。可能開頭都系討論,不過現在我體你系死頂多過討論魯 ...

你無意去理, 咁你又入黎

Draculas 發表於 2013-1-14 21:18
有冇睇金雞2呀~

早幾年沙士會死人......若干年後沙士仲少事過感冒呀

記住樓主而家唔係發明左"咩新方法"去試, 佢只係吸屎, 加鈣水/綠水

Draculas 發表於 2013-1-14 22:13
我見你回覆全部都屎屎尿尿以見得~況且呢個係一個問題唔係一個論點......算人身攻擊嗎?
我都講左好多論點 ...

如果唔係因為屎屎尿尿, 跟本就冇這個討論

timmysfxc 發表於 2013-1-14 22:42
講真,平心而論,好難怪監督員咁講。

我之前同你爭論,唔係我睇唔到你個point。只係我特登同你唱反調, ...

講黎講去都係話我態度有問題, 我都講過如果我出下公仔, 大家感覺可能會唔同d, 但出公仔好煩, 可能大家覺得我好似咄咄逼人咁, 但係討論問題好多時都會係咁, 我完全没有用侮辱性語句, 你地都一樣可以用同一語氣, 我覺得冇問題, 但唔需要講 “你個腦充滿屎尿” “去食樹皮”… 這些帶有侮辱性既說話..

如果一句”價值呢d野無對同錯,無須要將自己一套強加於別人身上”, 咁所有野都唔需要討論

“無必要為左一d"個人價值觀“既問題去同大家過唔去”
我冇諗住同大家過唔去, 好似係大家想同我過唔去, 相信好多唔支持楼主既都唔敢留言

開過個post分享下你養魚既心得仲好啦
其實我真係冇乜特别心得, 我識既大部份魚友都識