海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

2013年2月18日(第三十九日)更新

魚仔依然健在,冰豐年蝦,黑金,紅金冇反應,綠金食左小小,有代改進

是日更新報告完畢,多謝收看

最佳新人 活躍會員 熱心會員

試下餵 Tetra Bits 啦,好快可以谷肥佢架.

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

返工冬眠放工失蹤善良熊

又黎...haha

其實, 我都覺得呢個實驗無咩意義, 因為條魚養唔養到個人認為大致上都係睇:
- 魚既狀態 (包括魚種粗唔粗生, 健康程度, 有無病痛 etc)
- 水質 (溫度, NH, NO etc)
- 外來刺激 (水質變化速度, 有其他人或同缸居民施加壓力 etc)

無意義既原因:
- 唔用過濾淨係換水咪係平時Q魚既其中一種做法, 應該好多人成日做緊, 根本唔係d咩新嚐試
- 係呢個做法下有魚過到有魚過唔到, 個人覺得係"魚既狀態 vs 水質+外來刺激"既結果, "水質+外來刺激"係睇人既功力, 但係"魚既狀態"係條條唔同亦係無得準確measure既, 所以得同唔得好難一概而論
- 由於唔係d咩新嚐試, 亦唔算係d咩好傻既行為....所以唔應該同d"當初比人笑最後成為偉大發明"既例子相比較

當然, 有部份人都明白其實個實驗並非重點
老老實實....呢個post又係兩邊意氣之爭
可能因為養魚其實係各施各法以致容易發生磨擦
不過都希望師兄們能夠理性交流, 唔好兩邊有都出現態度惡劣或單單打打之類既情況
亦唔好"佢OOXX先所以我先OOXX返佢咋"咁怨怨相報惡性循環

最後, 我既角度係, 對於極高要求既魚我就唔敢下定論
但係一般黎講過濾唔係必要, 不過現實黎講係有其需要, 以增加便利性及對突發情況有更大緩衝空間
如果各位有研究精神既師兄可以開發出更易養魚既新方法就好喇 (易setup, 日常打理方便, 慳位, 成本低 etc)
d玻璃上既苔好煩呀又未試過亦唔想用添加物~

btw...我只係個養左1年海魚+軟野既小薯仔, 可能有經驗老手對我既意見膠都廢事比, 無論如何, 唔啱聽都唔好勞氣

到3個月仲要好多日

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

2013年2月19日(第四十日)更新
魚仔仍然健在,今日終於肯食1粒黑金糧,都係最鍾意食小丑糧,仲有50日,我知道你得既,加油

每日更新報告完畢,多謝收看

版主

繁殖學研究生

2013年2月20日(第四十一日)更新

魚仔依然健在,今天食多左幾粒綠金

版主

繁殖學研究生

2013年2月22日(第四十三日)更新

魚仔仍然健在,食左綠金同黑金,佢開始對小丑糧冇咩興趣

過完年仲忙,尋晚又唔記得更新,抱歉

最佳新人

[img]http://www.seafishzone.com/st

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

食得黑金就肥仔lo
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人

Teddy 發表於 2013-2-23 23:20
食得黑金就肥仔lo

support
[img]http://www.seafishzone.com/st

版主

繁殖學研究生

2013年2月25日(第四十六日)更新

魚仔仍然健在,唔知係咪食左綠金,黑金,好似覺得佢呢排生猛左

唔好意思,呢排真係好忙,唔記得更新,萬分抱歉

what is 綠金,黑金

論壇元老

ching..條魚好瘦..看着Li果post唔知樓主想堅持D乜?等到條魚仙游又有乜報告??
不如放返落主缸,,養返肥佢,,才是對人,對條魚,對己有交代.才顯出你有个性
见你平時post出好多自家小丑B,,應該好有心機養魚,好錫魚才對??点解见到條魚瘦到甘,,日日話
"魚仔仍然健在" 唔通你要堅特到佢"今日唔健在"就是最終答案
本人是善意表達../不是找事非..所以不用回覆

版主

繁殖學研究生

2013年2月26日(第四十七日)更新

魚仔依然健在,加油

版主

繁殖學研究生

2013年2月27日(第四十八日)更新

魚仔仍然健在,今日又試下紫菜,食左小小

ching 魚仔係唔係肥咗DD啦

版主

繁殖學研究生

2013年3月1日(第五十日)更新
尋日又太忙忘記更新,抱歉

魚仔有冇肥小小我就唔覺,但食多左其他糧,D便便多左好多..

由左至右=黑金,紅金,綠金

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

條魚隻眼已係圓型..
狀態麻麻