海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

唉..唔知係唔係角度問題, 條魚睇落收哂背, 咁都算一切正常, 無言 唔知魚街幾時開舖可以快d買過條

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

不過火焰都算易收背,我養過一條.好似大半年.健健康康,都自己收背屎.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-2-13 10:32
不過火焰都算易收背,我養過一條.好似大半年.健健康康,都自己收背屎.

火焰仙算係好神經質既魚, 我試過三幾曰就死, 也試過幾個月後人間蒸發左, 也試過養5,6年都唔死

bluetang 發表於 2013-2-13 12:18
火焰仙算係好神經質既魚, 我試過三幾曰就死, 也試過幾個月後人間蒸發左, 也試過養5,6年都唔死

所以我屎左後就冇養.因本人唔係太識養魚.所以會買D唔會特然死亡既魚.尤其係插花.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-2-13 12:21
所以我屎左後就冇養.因本人唔係太識養魚.所以會買D唔會特然死亡既魚.尤其係插花.

其實都唔關識唔識養魚既問題, 好多仙仔都係咁神經質, 我講果條養過5,6年都唔死既火焰仙, 是在高no3水平下生存左好多年, 當然d色就甩哂, 你條石美仔都係short short 地架, 又係失驚無神會死比你睇果隻

bluetang 發表於 2013-2-13 13:37
其實都唔關識唔識養魚既問題, 好多仙仔都係咁神經質, 我講果條養過5,6年都唔死既火焰仙, 是在高no3水平下 ...

其實我買個時都唔知。不過佢都好彩係我缸度。過左成年了。

我係wingk960 發表於 2013-2-13 14:05
其實我買個時都唔知。不過佢都好彩係我缸度。過左成年了。

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

2013年2月13日(第三十四日)更新
佢其實唔係瘦左,又唔係收背..佢係好驚我部手機....一隊埋去佢就四圍走..搵地方哩..
魚仔仍然一切正常,呢排暗左係將支燈推過d,上星期買左隻黃三角吊q緊,設備一樣

每日更新報告完畢,多謝收看

2月7日開始d相已覺得面削, 收背, 個身薄哂, 驚部手機四圍走同看似收背唔知有乜關係, 不過, 樓主話冇就冇啦

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

2013年2月14日(第三十五日)更新
拎部600仔離佢5步,唔行埋個缸度佢先唔會驚到四圍哩

今日第5次換水,又乾淨晒,魚仔一切正常,一日三餐(現在只限乾糧,遲d先會比生口佢食)

同場加影1.5寸王吊仔,已食粒糧,一日二餐,剛剛7日換左1次水
設備一樣,少左支暖管,水量少好多,只有4升水,加油

是日更新報告完畢,多謝收看

祝各魚友情人節快樂

論壇元老

我覺得真係收左背,頭骨都現埋,都試左咁耐,不如放番落大缸喇
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我都覺得佢越來越瘦
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

繁殖學研究生

2013年2月15日(第三十六日)更新

魚仔仍然健在,成個月都只係食小丑糧,可能營養真係唔足夠,
聽各位師兄講,下星期會考慮餵生口野,希望佢肥返d,加油

是日更新報告完畢,多謝收看

最佳新人 論壇元老

bluetang 發表於 2013-2-13 12:18

5. 6年火焰仙已經係超級老魚, keep到咁耐真係算係咁。講開又講,其實呢d仙仔比較sensitive. Fot多魚好易受壓,一頂唔順就好易升仙。畢竟,同佢自然生境差太大了。

最佳新人 論壇元老

By the way. 正所謂養魚就唔好講人道。盡力而為已經好好。希望樓主仔火焰仙唔單只過到個test.仲可以長keep到。

TimTim 發表於 2013-2-16 12:00
By the way. 正所謂養魚就唔好講人道。盡力而為已經好好。希望樓主仔火焰仙唔單只過到個test.仲可以長keep到 ...

我地養魚人能做到盡力而為 唔會無無謂謂送條魚去死都算係人道了

論壇元老

大家唔該入番直路講番重點; 呢個test嘅main point唔係"肥"或者"瘦"; 而係冇過濾情況下7日換一次水條魚會"死"或者"唔死"! 唔該各位入番主題...唔好再扮衛士東拉西扯講埋乜乜人道了....!
我覺得樓主唔單只養魚了得; eq更令小弟佩服!!
買魚買上癮..

相信樓主既目的係想條魚健健康康咁過渡3個月, 肥瘦當然係健康既指標
突然想起反CY既人可能會咁諗: CY都唔算係小人, 最小人既係佢身邊班狗奴才

[2] 請勿污辱或粗口罵戰
希望各會員能理性討論,互相尊重,不希望各會員人身攻擊,污辱,詆毀, 煽動, 單打
個別民族、地區人民,粗言穢語或帶有粗口的貼圖。
污辱泛指言詞卑劣,利用尖酸刻薄的字句惡意抨擊或中傷對方,令人難堪,及以貶義之字詞形容對方。
由於各人定義有別,若有嚴重爭議,會
領域裁判團
作出仲裁。

bluetang 發表於 2013-2-16 16:25
相信樓主既目的係想條魚健健康康咁過渡3個月, 肥瘦當然係健康既指標
突然想起反CY既人可能會咁諗: C ...

你唔夠佢地講架喇,人地話健康咪健康囉~~