海水領域 SeaFishZone

查看: 111582|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

論壇元老

樓主
你攪咁多實驗...有冇時間照顧你果924條小丑架?
買魚買上癮..

論壇元老

沙發
司空火兒 發表於 2013-1-11 20:12
其實每日打理日常魚缸既野已經用左好多時間,仲要返工,每日訓得好小...
不如我攞比你幫我照顧住先{ ...

你指"實驗魚"還是"924"呢?  

論壇元老

板凳
司空火兒 發表於 2013-1-11 19:19
換主缸水
加鈣水/綠水/吸屎/觀察....但首先要令佢開口先
師兄覺得冇任何器材幫手,淨係換水就O ...

對! 養海水魚在於水質來說可算是最重要; 而要水質好就一定要清楚佢嘅一."相對數值"(舉例簡單來說即係有幾多魚就要用幾多過濾材料來做N-CYCLE,係相對的...不管用任何方法,就算唔用過濾, 淨換水都係都可以的...而換水的數量和水的質量就係"相對數值"了!  二."水質趨勢" (新水一定合格的; 但若在有污染的情況下, 水質就一定會變差的, 不管是那一種"差", 但很多時若唔注意"水的趨勢"是向好還是向差的話, 之後往往發生的事是一發不可收的了!

論壇元老

地板
bluetang 發表於 2013-1-11 19:25
明白你意思

但係我真係唔明這個實驗去證明d咩..假設樓主每星期換100%水(當用主缸水), 每日餵小量食糧一 ...

最重要係有甚麼地方可以見到功力???-----------這就是關乎我所說的"水質趨勢"管理了!!

論壇元老

bluetang 發表於 2013-1-12 14:48
重點係我有冇提出論點 我係咪對事不對人 至於太度 因用人機出公仔麻煩 如果有公仔大家感覺會唔同

人地做個咁有參考價值嘅實驗,好辛苦好漫長...就算做完結果係點; 都一樣有正和反的意見(觀點), 祗係剛開始啫, 你就一盤冰水照頭淋, 唔贊都唔好噓啩...香港人; 放鬆D啦!!

論壇元老

bluetang 發表於 2013-1-12 15:26
我好放鬆禾 啱啱至訓左十二個鐘 我一開始已講左我唔明呢個實驗要去証明甚麼 有什麽價值 ...

有什麽價值 ...-----------呢個係純粹你個人問題, 你可知Forum唔係for你一個人睇,亦有很多人覺得呢個實驗好有價值!

論壇元老

仲有....我叫你放鬆d, Take it easy! 唔係指訓覺多寡喎....!

論壇元老

司空火兒 發表於 2013-1-12 17:08
承蒙各版大及各魚友既支持,鼓勵,維護,在此再次講多句...多謝晒各位,我會全力以赴的,但失敗左唔好笑我{:6_13 ...

買魚買上癮..

論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-13 23:36
你唔好攪事呀CHING,我講梗係D插花魚呀....

我同你一樣...可能有陰影, 到而家我一條碟都唔敢養...!
買魚買上癮..

論壇元老

timmysfxc 發表於 2013-1-14 11:49
CHING, 真係唔好再係呢個post就呢個topic爭論落去了... 你已經充分表達左你點解覺得呢個實驗唔好. 無論同 ...

俾個like你!
買魚買上癮..

論壇元老

邁向12版!!
買魚買上癮..

論壇元老

JustNobody 發表於 2013-1-18 17:29
BLUETANG
人地叫你食樹皮就係"無肉"你.你放人入屎屎尿尿就係打個比喻.
大家見你痴得咁"暈秦"費事同你講,  ...

That's all what i mean!!!
買魚買上癮..

論壇元老

司空火兒 發表於 2013-1-22 21:14
2013年1月22日(第十二日)更新

無驚無險又一日,加油喔,我知你得既

好似肥咗喎...
買魚買上癮..

論壇元老

JustNobody 發表於 2013-1-24 17:33
詩咩Q野... 拼湊幾句, 旨在博大家一笑.
大家笑我.非常明白
唯獨是你,點解仲笑得出,我真係唔明 ...

ching, 真係又D文采播...
買魚買上癮..

論壇元老

大家唔該入番直路講番重點; 呢個test嘅main point唔係"肥"或者"瘦"; 而係冇過濾情況下7日換一次水條魚會"死"或者"唔死"! 唔該各位入番主題...唔好再扮衛士東拉西扯講埋乜乜人道了....!
我覺得樓主唔單只養魚了得; eq更令小弟佩服!!
買魚買上癮..

論壇元老

bluetang 發表於 2013-2-17 00:56
都唔係既 大家都睇倒淨係識得擦鞋既狗奴才其實都唔係咁多

我 xxxx呀!你叫邊個狗奴才呀?你條xx日日係度抽水仲扮哂野?樓主EQ好咋,我唔同佢呀!你夠胆就出黎呀!!睇下邊個係狗奴才???

請勿污辱或粗口罵戰

買魚買上癮..

論壇元老

司空火兒 發表於 2013-3-5 20:03
2013年3月5日(第五十四日)更新

買魚買上癮..

論壇元老

bluetang 發表於 2013-3-8 17:25
自我感覺良好咪匿埋做實驗lor, 要咁公開曰曰去update, 就要預左有人指指點點

唔係剩番一個呀,係見唔到你條攪屎棍係到B-LI-BA-LA才冇人出聲咋!你一出現就好多人出嚟圍剿你架啦..知唔知呀?
買魚買上癮..

論壇元老

bluetang 發表於 2013-3-8 18:03
小心你用詞....

p.s. 監督員, 麻烦做野 thank you..唔好淨係警告我至得架

小心我用詞? 要小心果個係你呀! 小心D乜野? 要小心你果種態度呀! 唔明呀? 出黎等我教下你啦!!
買魚買上癮..

論壇元老

樂天毛毛 發表於 2013-3-10 12:07
D大叔真係好Q煩
睇哂成個POST最小人果個咪係你囉
都有其他師兄表示唔支持架 但係都唔會好似你咁死唔斷氣囉 ...

吖...講出哂我嘅心聲!
買魚買上癮..